Salariații societății de transport public local din municipiul Suceava, TPL, vor beneficia de o majorare salarială de 10%, începând chiar de la 1 martie 2020. O altă majorare salarială, necesară pentru a compensa salariile foarte mici ale acestora, care sunt motiv de nemulțumire de ani de zile, va fi aplicată în cursul acestui an, după ce vor fi aduse autobuze electrice, care să reducă costurile de funcționare ale societății.

”Acolo sunt salarii jenant de mici, asta este realitatea, dar nu din cauza primăriei sau a primarului, ci pentru că a fost dată o ordonanță de urgență cu ani de zile în urmă, care limita creșterea salariilor la societățile de stat. Acea decizie îi viza pe alții, cu salarii imense, dar din păcate i-a prins în aceeași barcă și pe ei”, a spus primarul Ion Lungu, care a precizat că salariul unui angajat TPL este de 2400 de lei brut (1440 lei net).

Majorările salariale au fost stabilite în urma unor discuții care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute cu conducerea societății, cu reprezentanți ai Consiliului de Administrație, cu liderii de sindicat, cu reprezentanți ai salariaților neafiliați, referitor la nivelul salariilor din noul Contract colectiv de muncă.

”Am concluzionat cu toții că salariile sunt mici comparativ cu alte domenii de activitate, de aceea am propus o majorare a salariilor cu 25% în acest an, 10% începând cu 1 martie și 15% în momentul în care vin noile autobuzele electrice. Sumele necesare pentru aceste majorări vor fi acoperite parțial de municipalitate, care va asigura din punct de vedere financiar sumele care nu pot fi suportate de societate.

Apreciez eforturile pe care le fac salariații TPL pentru a asigura transportul în oraș cu actualul parc auto și le promit că se vor schimba în bine condițiile de muncă, vor crește salariile odată cu sosirea celor 50 autobuze electrice, a construirii noii autobaze electrice, a modernizării autobazei actuale, după cumpărarea anul trecut a activelor de la TASA”, a spus edilul sucevean.

Calculele privind posibilitatea de susținere a majorărilor salariale, dar și a acordării de facilități suplimentare la transport unor categorii sociale – gratuitate pentru pensionari, elevi și studenți, sunt bazate pe ideea că prin utilizarea autobuzelor electrice cheltuielile de combustibil vor scădea de 7 ori.