Pandemia de coronavirus și măsurile luate pentru limitarea răspândirii virusului continuă să producă efecte în toate domeniile de activitate.

De luni, 23 martie, în municipiul Suceava se va aplica o restrângere a activității societății de transport public în comun, prin reducerea numărului de curse, în special pe liniile 2 și 4.

Măsura vine după ce recent a fost anulat traseul 29 Ițcani – Zamca și s-a redus numărul de microbuze cu care se efectuau transporturi pe linia 30.

Deocamdată se reduce cu aproximativ 15% numărul autobuzelor care vor circula pe liniile 2 și 4.

“În urma măsurilor luate pentru ca populația să stea în casă, să limiteze răspândirea coronavirusului, nu se justifică să menținem programul actual de circulație. Foarte multe curse le efectuăm fără nici un călător, iar autobuzele nu sunt aglomerate nici măcar la orele de vârf, când pleacă oamenii la serviciu și se întorc acasă. Monitorizăm situația și în funcție de necesități vom suplimenta numărul de curse atunci când este nevoie”, a spus directorul TPL, Darie Romaniuc.

O altă variantă de restrângere a activității de transport public în comun, pe intervale orare, este propusă de către viceprimarul Lucian Harșovschi, după modelul pus în aplicare deja în Iași.

“Nu este de glumă, nu este de joacă cu acest virus...de aceea le spunem sucevenilor să stea acasă, pe cât posibil, să evite deplasările, doar cât să meargă la muncă și înapoi, să cumpere alimentele necesare. Oricum, în perioada următoare, vom restrânge activitatea transportului în comun. Probabil va rămâne dimineața, când oamenii trebuie să meargă la muncă și după-amiaza, când trebuie să se întoarcă spre casă. Măsura o vom lua în baza informațiilor pe care le adunăm acum, cu numărul de persoane care circulă în aceste intervale ale zilei”, a declarat Lucian Harșovschi.

Viceprimarul Sucevei a adăugat că transportul public este necesar acum celor care merg la muncă, dar că o serie de limitări sunt necesare, pentru că în continuare mulți suceveni ignoră riscul contaminării cu coronavirus și se expun inutil.

“Nu îi trimitem să stea acasă pe cei care sunt la muncă, ci pe cei care nu sunt obligați să iasă, dar stau pe afară – bătrâni, copii…

De aceea s-a luat măsura de suspendare a valabilității abonamentelor subvenționate pentru elevi și studenți, pentru perioada cât nu mai au de mers la cursuri. Ni s-a reproșat că nu am luat această măsură pentru pensionari, doar că acolo e altă situație, oamenii mai au de mers să se aprovizioneze, sau cu diverse probleme. Important este să respecte niște reguli stricte și să nu se plimbe fără rost”, a precizat Lucian Harșovschi.