Conform unei vechi dorințe ale sale, Înaltpreasfințitul Pimen, care a plecat în lumea celor veșnice în cursul nopții de marți spre miercuri, la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, va fi înmormântat în cimitirul Schitului Sihăstria Putnei de la Putna. Mormântul a fost ridicat prin munca arhiereului, ajutat de călugării de la schit la mijlocul anilor 90, într-un loc plin de natura care i-a fost atât de dragă.

Detaliile privind înmormântarea ierarhului erau miercuri pe cale de a fi stabilite, fiind așteptate aprobările legate de durata privegherii și modul în care se va desfășura ceremonia de înhumare.

 

 Mormântul amplasat într-un loc plin de frumusețe și drag mult ierarhului Pimen

La Schitul Sihăstria Putnei pregătirile au început în cursul dimineții de miercuri, cu prime intervenții de curățire a crucii și monumentului amplasate la capul Înaltului Ierarh. Părintele Chiril, unul dintre cei hirotonisiți de mâinile Înaltpreasfinției Sale Pimen, a început treaba de dimineață și își amintește despre plăcerea cu care monahul venea de fiecare dată în locul ales de el pentru veșnicie: ”Sfinția Sa a ales acest loc pentru că i-a fost dragă Sihăstria Putnei, poate chiar dinainte de redeschidere. Venea aici în mod frecvent și stătea la mormântul său, cugetând la viața cea veșnică. Am stat de multe ori de vorbă cu dânsul și era ca un bunic de la care aveai întotdeauna ceva de învățat. Îți insufla simplitate, dragoste, iubire față de aproapele tău, față de cei sărmani, de cei în nevoi. Și-a iubit țara și poporul și mai ales Bucovina lui dragă, după cum spunea chiar el, fiind mai mult decât un păstor, un părinte. Mormântul a fost ridicat sub acest mălin, pe care l-a iubit mult și pe care nu l-a curățat niciodată, lăsându-l să crească în voia Domnului. După cum și-a dorit, pe la cap îi va curge un pârâiaș, iar pe cruce sunt înscrise texte ale unor diferite rugăciuni și cântări, pasaje din Sfânta Scriptură, din înțelepciunea lui Solomon sau cântece patriotice. Eu port acum o mare durere în sufletul meu, acolo unde el va rămâne pentru totdeauna și îl voi purta în rugăciunile mele.”

 

 Dorința sihaștrilor de păstrare a identității naționale l-a impresionat și apropiat de Putna

Dorința Înaltului Ierarh Pimen de redeschidere a Schitului Sihăstria Putnei a pornit la începutul anilor 90 din exemplul dat de călugării sihaștri ai vechiului lăcaș de păstrare a identității naționale, după anexarea părții de nord a Moldovei de către habsburgi.

Părintele Nectarie, Starețul Schitului Sihăstria Putnei, a reamintit de acele vremuri grele: ”Înaltpreasfinția Sa Pimen și-a dorit să se întoarcă în acest loc, de unde sfinții sihaștri care au viețuit aici, în lăcașul ridicat la mijlocul secolului al XVIII-lea (1756), au trimis o scrisoare împăratului austriac, prin care cereau ca școlile din Bucovina să păstreze limba română de predare, în detrimentul dorinței autorității de atunci de promovare a limbii germane.

Impresionat de patriotismul acestor înaintași, a început reconstrucția acestui schit, găsindu-și aici și locul de veci pe care l-a amenajat după dorința sa. E un mormânt simplu, plin de mesaje patriotice și duhovnicești, cu Tricolorul și Balada lui Ciprian Porumbescu, atât de îndrăgită de Preasfinția Sa. Mormântul se află în cimitirul în care a fost ridicată o mică bisericuță din lemn, prin contribuția unei femei care primise acest canon și cu sprijinul ÎPS Pimen, purtând hramul Sf. Ioan Evanghelistul și Sf. Cuvios Pimen.”

Înmormântarea va avea loc în cimitirul schitului din inima Bucovinei, cea atât de mult iubită de către Înaltpreasfinția Sa. Să ne rugăm ca Milostivul Dumnezeu să-l primească pe Înaltpreasfinția Sa Pimen în Împărăția Cerurilor.