Pulverizarea spațiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenți patogeni, pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie, arată Colegiul Medicilor Suceava, citând Organizația Mondială a Sănătății – OMS.

 De asemenea, Colegiul Medicilor atrage atenția asupra unor serii de măsuri de protecție împotriva Covid-19, luate de autoritățile din întreaga țară, pentru care OMS aduce o serie de contraargumente în implementarea lor.

„Pulverizarea substanțelor biocide în spațiile exterioare este inutilă și fără finalitate, iar vegetația și micile viețuitoare sunt puse în pericol”, arată Colegiul Medicilor.

Cât privește avertismentele OMS cu privire la curățarea şi dezinfectarea suprafețelor în răspuns la noul coronavirus, organizația menționează că „şi în lipsa materiilor organice, este puțin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafețele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenților patogeni”.

În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19, iar pulverizarea de dezinfectanți, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană, spune Colegiul Medicilor Suceava, prin președintele dr. Sorin Hâncu.