Miercuri seara, în jurul orei 19.00, la Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou” din Suceava a ajuns sicriul cu trupul neînsufleţit al Înaltpreasfinției Sale Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Sicriul a sosit adus de o delegație a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților direct de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, unde în cursul nopții precedente înaltul ierarh și-a dat obștescul sfârșit.

Cortegiul a fost așteptat în curtea mănăstirii de preoți, călugări și credincioși, care au vrut să-i transmită un ultim omagiu Arhiepiscopului Pimen, cel care a condus destinele Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vreme de aproape 30 de ani. Credincioșii au depus lumânări și flori la intrarea în mănăstire, respectând în același timp regulile de distanțare socială și au participat la o slujbă în curtea Catedralei Arhiepiscopale.

Sicriul sigilat a ajuns după ora 19.00, fiind așteptat la intrarea în mănăstire de un sobor de preoți, în frunte cu Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a fost purtat pe brațe de cei care au organizat transportul special spre Suceava, îmbrăcați în combinezoane speciale de protecție. În curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și-au așteptat păstorul zeci de preoți și mai mulți credincioși ai arhiepiscopiei, care au participat la slujba oficiată de Mitropolitul Teofan, împreună cu Episcopul Vicar Damaschin Dorneanu, cel care a stat la dreapta părintelui Pimen în ultimii ani de păstorire. La finalul slujbei preoţii și credincioșii au intonat Veșnica Pomenire pentru cel care a fost Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar Părintele Mitropolit Teofan i-a rugat pe cei prezenți să-și ia rămas bun în timpul serii, fără a reveni în cursul zilei de joi sau la înmormântarea care va avea loc vineri la prânz. El a făcut acest apel tocmai pentru a lăsa și altora posibilitatea de a trece în semn de rămas bun pe lângă sicriul înaltului prelat, în această perioadă grea, în care trebuie păstrată distanțarea socială.

 

Condiții speciale cu un traseu prestabilit pentru un ultim omagiu adus Arhiepiscopului Pimen

Pentru ultimul rămas bun adus Arhipăstorului Pimen, conducerea bisericii a organizat un circuit bine stabilit, cu intrare pe sub turla clopotniței mănăstirii, cu trecere prin biserică într-un număr limitat de persoane și ieșire pe culoarul din spate, până la înmormântarea care va avea loc vineri la prânz.

Printr-un comunicat emis de către biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în cursul serii de miercuri, s-a transmis faptul că ”Slujba înmormântării Părintelui Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților va avea loc vineri, 22 mai, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, începând cu ora 12.00, fiind precedată de slujirea Sfintei Liturghii. Trupul neînsuflețit al Arhipăstorului Bucovinei va fi apoi depus, conform dorinței sale, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în mormântul pe care Înaltpreasfinția Sa și l-a pregătit dinainte. În seara zilei de 20 mai sicriul va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Cei care vor dori să-și ia rămas bun de la Arhipăstorul lor sau să participe la slujba înmormântării sunt rugați să respecte măsurile și îndrumările specifice acestei perioade.

Îi rugăm pe preoți și pe credincioși să fie înțelegători și conștienți de faptul că spațiul este unul limitat, astfel încât va fi posibil să apelăm la o restrângere a accesului atât pe durata depunerii trupului neînsuflețit, cât mai ales în timpul slujbei de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen.

Nădăjduim că la pomenirea ce se va face la 40 de zile de la trecerea sa la cele veșnice, situația să fie cu mult îmbunătățită și restricțiile vor fi reduse, astfel încât să avem posibilitatea cu toții de a cinsti așa cum se cuvine pe acest vrednic Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Moldova.”