Profesorul universitar Valentin Popa, rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, a fost ales vineri vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor din România (C.N.R.). Noua conducere a C.N.R. a fost aleasă prin vot secret în cadrul reuniunii Plenului Consiliului Național al Rectorilor din România, care a avut loc pe 18 septembrie, la Universitatea ”Transilvania” din Brașov. În cadrul votului la care au participat 69 de rectori reprezentanți ai universităților românești, Valentin Popa a fost ales ca fiind unul dintre cei 17 vicepreședinți ai C.N.R.

În funcția de președinte al Consiliului Naţional al Rectorilor a fost reales profesorul universitar Sorin Cîmpeanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

„Plenul C.N.R. a validat şi obiectivele propuse pentru a construi, în următoarea perioadă, un mediu universitar performant. Acesta va fi pregătit să răspundă atât provocărilor situaţiei epidemiologice, cât şi standardelor de calitate şi cerinţelor pieţei muncii. În cadrul plenului s-a stabilit că şi în aceste condiţii speciale, trebuie să se menţină continuitatea şi creşterea calităţii activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică, a competitivităţii fiecărei universităţi şi a învăţământului superior ca sistem în noul cadrul european”, se arată într-un comunicatul de presă.

Valentin Popa a obținut diploma de inginer în electronică și telecomunicații la Institutul Politehnic din Iași, actuala Universitate Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași și și-a început cariera academică în calitate de asistent la colegiul universității din Suceava. Doctoratul l-a obținut la Institutul Politehnic din Iași în 1998 și a trecut prin toate nivelurile academice la Universitatea ”Ștefan cel Mare ” din Suceava, unde a devenit profesor în anul 2005 și conducător de doctorat în 2009. La data de 17 februarie 2012 a fost ales rector al acestei universități, de unde a plecat la 29 ianuarie 2018 pentru a ocupa funcția de Ministru al Educației, până la data de 29 septembrie a aceluiași an.