Polițiștii au pus în aplicare noile prevederi legale privind transporturile de lemn ilicite, prin Legea 197/2020 în anumite situații putându-se ridica în vederea confiscării mijlocul de transport, indiferent de valoarea sa. Noua lege ar trebui să ajute mult la diminuarea drastică a ilegalităților din domeniul exploatării masei lemnoase.

Vineri, 2 octombrie, în jurul orei 6.45, un echipaj de poliție de la Breaza a oprit pentru control, pe drumul județean din Fundu Moldovei, satul Braniște, un cap tractor Volvo cu remorcă, care transporta lemn. La volan era un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Breza, care nu a putut prezenta avize de însoțire pentru lemnul transportat. Bărbatul este angajat al unei firme din Slatina, punct de lucru Breaza, și a declarat că a încărcat materialul lemnos de pe raza comunei Breaza, cu destinația comuna Fundu Moldovei, la solicitarea administratorului. Cum pentru lemn nu exista nici un document justificativ, șoferul a fost direcționat la Cantonul Silvic Breaza, materialul lemnos fiind descărcat și inventariat. A rezultat că erau transportate 20,34 mc lemn rotund, specia molid, evaluat la valoare de 3.356 de lei.

Lemnul a fost confiscat și depozitat la sediul Cantonului Silvic Breaza, și, în baza noii legi, ansamblul de vehicule, evaluat la 100.000 de lei, a fost confiscat și depozitat la sediul Ocolului Silvic Breaza. S

S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „transportul materialelor lemnoase fără documente de transport”.