Focarele de pestă porcină africană se înmulțesc, din păcate, pe raza județului Suceava. Dacă joi existau trei focare noi confirmate, la Strâmtura-Vama, la Corocăiești-Verești și la Vulturești, probele de laborator au confirmat vineri un alt caz de boală în satul Călinești Enache, comuna Dărmănești. De asemenea, în satul Corocăiești a mai fost descoperit un focar secundar.

Deși situația nu este roz, conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava dă asigurări că se fac toate eforturile pentru ca virusul să nu se extindă. Au fost constituite zone de supraveghere și zone de siguranță, iar echipe mixte de control au început inventarierea tuturor efectivelor de porcine. Este foarte important ca oamenii să colaboreze și să nu ascundă porcii, chiar și dacă nu erau anterior înregistrați sanitar-veterinar.   Mesajul cel mai important care trebuie să ajungă la crescători este că porcii nu vor fi sacrificați dacă nu prezintă semne de boală. Animalele trebuie izolate, iar contactul cu acestea trebuie să îl aibă doar o persoană, cea care le aduce hrana.  

Porcii care contractează virusul refuză hrana, iar pe corp apar pete roșiatic-violete. De asemenea, au secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine în 2-3 zile, boala fiind extrem de contagioasă între porcine, totodată și virulentă. Din fericire, nu există risc de transmitere a virusului pestei porcine africane la om.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, prin deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii. Deşeurile au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând apoi în Ucraina, la graniţa Uniunii Europene și trecând de aceasta.

Boala este răspândită și pe teritoriul României.