Forumul național și laboratorul de învățare alternativă pentru copii și tineret „BIBLIAteca”, eveniment educațional-cultural organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava,  Biblioteca  Bucovinei ”I. G. Sbiera” Suceava și sectorul Teologic-Educațional al Arhiepiscopiei  Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea IPS Calinic, este în plină desfășurare.

În laboratorul de învățare alternativă al forumului sunt înscriși, până la această dată, 814 copii și tineri din județele Alba, Botoșani, Călărași, Iași, Giurgiu, Maramureș, Neamț, Sălaj, Timișoara, Vaslui, Vrancea, și, firește, județul-gazdă,  care au realizat lucrări individual sau în echipă la fiecare dintre cele 4 secțiuni propuse: secțiunea Mesajul meu „Citește Biblia!” (categorii de premii - cel mai frumos mesaj comunitar, cel mai votat mesaj video/audio); secțiunea Diamante biblice – eseu, exegeză în limbaj de novice (copii și tineret) -  categorii de premii – premiul pentru originalitate, premiul pentru creativitate, premiul pentru conformitate, premiul pentru persuasiune; secțiunea Mesaj biblic în limbaj digital, instrumente de învățare și evaluare pentru ora de religie – Prezi, Padlet, Wordwall, Quizizz, LearningApps, StoryJumper, BookCreator, Armored Penguin (categorii de premii –  instrumente realizate de copii; instrumente propuse de tineri) și secțiunea Răspunsuri biblice la provocări pandemice – creații literare și artistice, texte multimodale (categorii de premii – premiul pentru originalitate, premiul pentru creativitate, premiul pentru conformitate, premiul pentru persuasiune).

·        Testimoniale

Inspectorul școlar pentru religie, prof. Daniela Ceredeev, din cadrul IȘJ Suceava, ne-a spus că pentru a sărbători Ziua Bibliei,  instituită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 14-15 noiembrie 2006, elevi din școli gimnaziale și licee, profesori și preoți din 12 județe ale țării, dar și membri ai unor asociații de părinți și alți reprezentanți ai societății civile, vor participa vineri, 13 noiembrie a.c., începând cu ora 16:00, la lucrările primului forum național online al copiilor și tinerilor, ateliere de învățare colaborativă, urmate de celebrarea performanței și învățării, o festivitate de premiere „altfel”. Maria Ciobotaru, elevă în cl. a VII-a la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Iași, prof. coord. Nicoleta Negură, a motivat participarea ei la forum: „Am ales să scriu despre provocări pandemice deoarece este o temă de actualitate. În lucrarea mea am scris despre zâmbetele și plânsul înăbușite de mască, despre cum acestea totuși există, fără să le vedem, și despre cum, în ciuda multor interdicții, iubirea a rămas încă legală. Despre cum răspunde Biblia la întrebările omului legate de boală, pandemie și pedeapsă veți citi mai departe, dar nu aici..., ci în lucrare!”.

Un alt testimonial vine din partea elevei Maria-Cristina Lucan, cl. a VIII-a, Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava, prof. coord. Irina Buta: „Acest concurs pentru mine a reprezentat o <escapadă> din rutina pe care o respectăm zi de zi. Conform unui proverb indian, <să nu lași să treacă o zi fără să vezi, fără să auzi sau fără să citești ceva frumos>, însă eu în ultima vreme am cam neglijat acest sfat… Iar din acest motiv le sunt recunoscătoare oamenilor care și-au răpit din timpul liber și din resurse pentru a ne da nouă, tinerilor, o șansă să scriem, să ne informăm, iar prin acest mod, să învățăm, reconectându-ne la Cuvântul Vieții din Sfânta Scriptură”.

Participantă la forum, prof. Cecilia Sburlea, de la Liceul Tehnologic ,,Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni, a spus că în contextul pandemic, „al unei teribile neputințe omenești, un concurs și o conferință pe tema celei mai importante cărți de consiliere spirituală din toate timpurile, sunt binevenite și extrem de utile deopotrivă mediului educațional”. Detalii și date de contact în formularul de înscriere: https://forms.gle/GffUfYUEXavNe2Z29.