Ofițerul de poliție rutieră Alexandru Duțuc va prelua oficial funcția de șef al Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, în urma împuternicirii sale pe post pe o perioadă de șase luni de zile. Subcomisarul Alexandru Duțuc are 38 de ani, iar despre noua sa postură Monitorul de Suceava a scris în exclusivitate de săptămâna trecută. Atunci, era vorba de o propunere în acest sens, care între timp s-a concretizat.  Anunțul oficial privind emiterea ordinului privind împuternicirea ofițerului a fost făcut de prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan. Acesta a anunțat că Alexandru Duțuc are împuternicire la comandă pe o perioadă de șase luni de zile.

”Mi-a lăsat impresia unui om hotărât, un ofițer de poliție care știe ce are de făcut”, a declarat perfectul Alexandru Moldovan. 

Doi ofițeri și doi agenți de poliție vor fi detașați la Serviciul Permise și Înmatriculări, pentru a suplini numărul de examinatori.

Alexandru Duțuc are misiunea de a face ordine în instituția zguduită din temelii în urma anchetei procurorilor de la DNA – Serviciul Teritorial Suceava, privind rețeaua care aduna sume amețitoare din șpăgi pentru înmatriculări sau permise.

Alexandru Cătălin Duţuc, din cadrul Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, nu a fost ales întâmplător pentru această funcție. El are o imagine de polițist care aplică legea fără nici o concesie și a instrumentat în ultimii ani dosare complexe pe linie rutieră.

El s-a mai făcut remarcat în ultimii ani prin aplicarea unor amenzi drastice, în special pentru semnalizări defectuoase la lucrări drumuri, care au creat ceva „deranj” la vremea respectivă. Același Duțuc i-a aplicat o amendă inclusiv inspectorului-șef al poliției județene, șeful său direct, e drept sancțiune anulată ulterior de instanțele de judecată.

În septembrie 2018, ofițerul ieșea din nou în evidență cu un protest scris și asumat împotriva șefilor săi și a sistemului incapabil să gestioneze problematica accidentelor grave. Inspectorul principal de poliţie Alexandru Cătălin Duţuc a identificat la acea vreme mai multe cauze care favorizează producerea unor accidente rutiere extrem de grave, soldate cu morţi şi răniţi, și nu a ascuns faptul că „incompetenţa managerială” este una din cauze.
Duțuc are o experiență de peste zece ani în munca de poliție rutieră, cu o pauză de un an, când a ales să plece într-o misiune total atipică, în Sudanul de Sud, o țară în care în 2016 gradul de insecuritate era foarte ridicat, pe fondul unor conflicte interne între două grupuri armate care îşi disputau supremaţia.