La Muzeul Național al Bucovinei, Sălile de expoziții temporare de la Muzeul de Istorie, a fost vernisată vineri, 7 mai, expoziția de pictură Ilie Boca. Artistul nu a putut fi prezent la vernisaj, dar organizatorii au făcut posibilă o legătură telefonică în direct, la vernisaj, pentru ca iubitorii de artă să simtă și mai mult prezența pictorului în mijlocul lor, emoțiile, gândurile și trăirile acestuia, dincolo de ceea ce transmit tablourile sale de pe simeze.
Pictorul Ilie Boca a primit și titlul de „Cetățean de onoare al județului Suceava”, anunțul fiind făcut la vernisaj de către Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, titlu care reprezintă „cea mai înaltă distincție acordată de Consiliul Județean persoanelor fizice din țară și din străinătate, a căror activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața județului”.
Propunerea ca artistul plastic Ilie Boca să devină „Cetățean de onoare al județului Suceava” a venit din partea Muzeului Național al Bucovinei, pentru că „prin realizările lui artistice, recunoscute și premiate la nivel național și internațional, a contribuit la promovarea imaginii județului”.
Născut la 21 februarie 1937, în comuna Botoșana, absolvent al Institutului de Arte Plastice și Decorative „Nicolae Grigorescu”, București, promoția 1967, clasa prof. Alexandru Ciucurencu, Ilie Boca „este unul dintre artiștii care a reușit să marcheze semnificativ traseul picturii contemporane românești, fiind neobosit în demersul lui plastic și inepuizabil în morfologia și sintaxa vizuală pe care le cercetează”.
· „Cântăresc cu mare atenție tot ce fac. Sunt într-o permanentă stare de veghe, niciodată mulțumit pe deplin”
Curatorul expoziției, criticul de artă Oliv Mircea, a susținut cu această ocazie conferința cu titlul „Caracterul simbolic și experiența estetică a lumii lui Ilie Boca”. Oliv Mircea spune că: „În toată opera picturală a lui Ilie Boca, în buna descendență a lui Marc Chagall și a portretisticii lui Paul Klee și Henri Matisse, prezentul este proteiform. El trebuie luat în limitele a ceea ce el este. Sunt amestecate, în icoanele în care pictorul face să se ivească <extazul și inerția>, o suspendare și o perplexă încetinire, care fac ca sensul tragicului să fie din ce în ce mai evident în lumea în care accelerarea dramatică și abruptă devine monedă curentă. Pictorul pare că leagă acest tragic de o adâncă predestinare. Oricum, ea e o căutare și o găsire, e un fel de lux. E ceva aristocratic, în măsura în care o asemenea încetinire contrastează cu activismul ambiant, cu agitația existențială și ideologică, ce devin obligatorii pentru orice existență.
(….) În toată pictura lui Ilie Boca este o referință la tradiție, adică la ceea ce este dat odată pentru totdeauna și care nu poate fi decât repetat. Aici viața, vitalismul se exprimă cu forță. Repetițiile despre care vorbim au menirea de a suspenda timpul linear și, prin urmare, să marcheze întoarcerea la mit și la tragic. Imaginarul pictorului Ilie Boca reia mereu și mereu tematici jungiene și suprarealiste, care trimit la ordinea sincronicității în care trecutul, prezentul și viitorul au fost trăite întru-un fel de ciclicitate uroborică. O traiectorie care îmbrățișează lumina și întunericul, rațiunea și iraționalul, arhaicul și cea mai avansată modernitate.”
În dialog cu scriitoarea Carmen Mihalache, Ilie Boca spune despre arta sa: „Aventura facerii lucrărilor mele este lupta pentru găsirea expresivității, pentru organizarea stilistică a materiei colorate. Care trebuie să aibă trăire, o viață a ei. Cântăresc cu mare atenție tot ce fac. Sunt într-o permanentă stare de veghe, niciodată mulțumit pe deplin. Vine ea și mulțumirea…. Meșteșugul, înțelegerea se câștigă numai printr-un efort constant. Să fii mereu cu gândul la perfecțiune, să aspiri la ea neîncetat, să te construiești treptat, răbdător. Să te duci înspre ceea ce poți să fii.”
La vernisajul de vineri au fost prezenți prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeșu, directorul Muzeului Național al Bucovinei, dr. Emil Constantin Ursu, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă, criticul de artă Oliv Mircea, precum și mulți iubitori de artă, oameni care și-au dorit să fie prezenți la un eveniment cultural de înaltă ținută organizat de Muzeul Național al Bucovinei. Proiectul cultural s-a desfășurat în cadrul Programului „Paștele în Bucovina”, inițiat de Consiliul Județean Suceava. Expoziția poate fi vizitată până pe 11 iulie 2021.
Comentarii