Liceul Tehnologic Special Bivolărie a fost dotat cu calculatoare prin programul „Dăm Click pe România 2020”. Este vorba de dotare cu calculatoare a sălilor de clasă, a atelierului de patiserie-cofetărie și a laboratorului tehnologic turism și alimentație de la Liceului Tehnologic Special Bivolărie, prin proiectul „Cofetar-patiser online”.

Liceul Tehnologic Special Bivolărie este o instituție de învățământ special situată în orașul Vicovu de Sus, care școlarizează elevi cu deficiențe de auz provenind din 13 județe ale țării și din Republica Moldova. Vârsta copiilor este cuprinsă între 3-19 ani, acoperind ciclurile de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial, liceal și profesional special.

Instituția de învățământ din Bivolărie se numără printre cei 122 laureați din cadrul ediției a V-a a programului „Dăm Click pe România 2020”, prin proiectul „Cofetar-patiser online” propus de conducerea unității școlare și de prof. ing. Georgeta-Cristina Mehedeniuc.

 

·        Reducerea decalajului informatic și sprijinul unei educații echitabile

Programul „Dăm Click pe România 2020” reprezintă un răspuns la impactul crizei generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 asupra învățământului românesc, care a reliefat și a adâncit una din problemele majore, existentă și anterior, și anume cea a lipsei accesului la educația digitală.Programul „Dăm Click pe România 2020”, organizat de către Asociația Ateliere Fără Frontiere, cu sprijinul Kaufland România și OMV Petrom, are drept obiectiv reducerea decalajului informatic și sprijinul unei educații echitabile în România, identificarea instituțiilor de învățământ, a organizațiilor non-profit sau a instituțiilor sociale de stat din România care au nevoie de calculatoare ca mijloc de educație sau integrare socială și/sau profesională, precum și consolidarea capacităților structurilor laureate cu scopul de a facilita activități de educație sau de predare bazate pe TIC (Tehnologia Informației și Comunicării).

Calculatoarele donate în acest program fac parte din echipamentele IT uzate pe care Ateliere Fără Frontiere le colectează de la companii și diverse organizații și care sunt recondiționate de persoanele vulnerabile și dezavantajate care lucrează într-unul dintre atelierele de inserție socio-profesională ale asociației. 

„Dăm Click pe România” face parte din platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick, care până în acest moment a contribuit cu peste 17.000 de calculatoare la modernizarea procesului educațional din peste 3.000 de unități de învățământ, asociații și fundații, organizații sociale și culturale din România.

 

·        Beneficiari

Liceul Tehnologic Special Bivolărie a primit 15 pack-uri informatice complete: 15 calculatoare cu specificații minime: Memorie RAM 2 GB DDR 3, Procesor Dual Core la 1.6 GHz, HDD interfața IDE/ SATA 80 GB; monitor LCD, tastatură și mouse, cabluri. Sistem de operare Linux, Windows 10, programe freeware. Rezultatele proiectului „Cofetar-patiser online” depus de Liceul Tehnologic Special Bivolărie: 4 clase, atelierul de patiserie-cofetărie și laboratorul turism și alimentație de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, învățământ profesional special, calificarea cofetar-patiser sunt amenajate cu calculatoare (câte unul în fiecare clasă și în atelierul de patiserie-cofetărie, 10 calculatoare în laboratorul turism și alimentație); 16 profesori de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie aplică metode noi de abordare a elevilor cu deficiență de auz în timpul activităților educative digitale desfășurate în sălile de clasă, atelierul de patiserie-cofetărie, laboratorul de turism și alimentație; 32 elevi cu deficiență de auz de la învățământul profesional special sunt capabili să  participe la activități didactice asistate de calculator pentru a-și consolida competențele digitale din cadrul disciplinelor/modulelor de specialitate  (recunosc și utilizează platformele educaționale, realizează fișe de lucru, fișe tehnologice, portofoliul elevului, elaborarea proiectelor pentru susținerea examenului de obținere a certificatului de competențe profesionale).

Prof. ing. Georgeta-Cristina Mehedeniuc consideră că „proiectul se va încheia cu succes, beneficiarii proiectului <Cofetar-patiser online> fiind elevii de la învățământul profesional special și cadrele didactice angajate în educația elevilor cu deficiență de auz. <Cofetar-patiser online> răspunde nevoii de inserție socio-profesională a elevilor cu deficiență de auz de la învățământul profesional special”.