Principalele instituții culturale sau companii de spectacole din județul Suceava vor putea primi statutul de importanță națională, ca urmare a adoptării în Camera Deputaților a proiectului de lege care modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 21/2007. Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, deputat PNL de Suceava, care a inițiat acest proiect pentru a îndrepta un vid legislativ de peste 14 ani.

Bogdan Gheorghiu a spus că legislaţia în vigoare din domeniul artelor spectacolului nu cuprindea reglementări cu privire la posibilitatea obținerii statutului de importanță națională pentru instituţii de spectacole sau concerte care nu sunt în subordinea Ministerului Culturii. „Până acum, doar bibliotecile, muzeele și colecțiile publice puteau fi, după caz, de importanţă naţională, de importanţă regională, de importanţă judeţeană sau de importanţă locală”, a spus Gheorghiu. El a adăugat că așa cum Muzeul Bucovina a devenit, pe 4 februarie 2020, Muzeul Național al Bucovinei, în momentul de față principalele instituții de spectacole sau concerte sucevene ar putea primi acest statut.

Ministrul Culturii a amintit că transformarea Muzeului Național al Bucovinei s-a realizat prin aprobarea în ședința de Guvern a Hotărârii de schimbare a denumirii, în urma demersului inițiat de Consiliul Județean Suceava și susținut de către Ministerul Culturii. Gheorghiu a explicat că modificarea statutului aduce avantaje și pentru angajați care astfel vor putea să beneficieze de trecerea la o treaptă superioară de salarizare. „Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic reprezintă o necesitate pentru echilibrarea situației între instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii și a altor autorități locale. Acum, următorul pas este trimiterea proiectului la Președintele României, pentru promulgare. Îmi doresc ca un număr cât mai mare de instituții sucevene să atingă criteriile de performanță pe care le vom elabora la nivelul Ministerului Culturii, pentru că știu că aici există un potențial artistic și creativ foarte mare”, a declarat Bogdan Gheorghiu. El a arătat că statutul de instituţie publică de importanţă naţională ar putea fi acordat, la solicitarea autorității în subordinea căreia funcționează instituția de spectacole sau concerte, dacă îndeplinește o serie de condiții prevăzute de noua legislație în vigoare.