Actualul Colegiu Național „Petru Rareș” este nu doar o unitate de învățământ, cunoscută pe plan național și chiar internațional, ci se bucură și de o istorie demnă, uneori puțin cunoscută. Înființat – conform anumitor documente oficiale existente – în anul 1904, ca Liceul German de Fete (germ. Das Mädchenlyzeum), Colegiul a trecut de-a lungul istoriei sale seculare prin numeroase etape și transformări, ceea ce s-a oglindit bunăoară în diferitele nume pe care le-a purtat. Începând din 1918 se numește doar Liceul de Fete și / sau Gimnaziul de Fete, ceea ce marchează ieșirea treptată de sub dominația austro-ungară. Patru ani mai târziu primește și completarea Doamna Maria, cu referire la Regina Maria, soția regelui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen. În 1949, actualul Colegiu redevine simplul Liceu de Fete din Suceava, renunțarea la denumirea regală justificându-se prin schimbările politice survenite în perioada postbelică, pe când Regele Mihai I al României a fost constrâns să abdice, iar Comunismul a pus stăpânire pe teritoriul României. Până în anul 2000, când i s-a acordat titlul de Colegiu Național, instituția de învățământ a suferit și alte modificări de nume, care puneau în valoare specificul profilului său științific și educativ: Școala Medie Mixtă nr. 2, Liceul Teoretic „Petru Rareș”, Liceul de Chimie Industrială „Petru Rareș”. După cum se poate observa, diferitele nume purtate stau drept mărturie a unui secol de istorie zbuciumată și de schimbări politice și ideologice care au marcat întreaga Românie.

         Cu atât mai interesantă este însă „preistoria“ acestei școli. Deși – oficial – Colegiul a fost înființat în anul 1904 în urma unui decret imperial, arhiva existentă contrazice această informație, confirmând că vârsta școlii este mai înaintată și că au existat forme de organizare școlară care au premers data decretului lui Franz Iosif și care s-au adresat eminamente fetelor.

Unul dintre cele mai vechi volume provine din anul 1883 și se intitulează Cronica școalei primare de fete din Suceava începută din 1 Septembrie 1883 la școala germană și promovată până în prezent (adică până în anul 1940). Acest document singular este de fapt un registru uriaș în care sunt prezentați profesorii care au predat la această școală de-a lungul anilor, aici fiind înregistrată întreaga lor formare profesională, precum și schimbările salariale în funcție de evoluția în carieră. Un profesor poate așadar debuta cu un salariu de 300 de florini, încheindu-și cariera cu un venit lunar de 2400 de coroane. Întâlnim, de asemenea, adnotări ulterioare, de genul: Consiliul școlar jud. No. 40 din 29/I.1920 a fost numită direct. a Școlii germ. de fete – Suceava și a funcționat în calitate de direct. pâna la 5/X.1923 predând direcțiunea dnei Glicheria Sosnițchi., pentru ca ulterior să se menționeze:S’a repatriat în luna Noembrie 1940 la Germania.

Întreaga arhivă, care până în anul 1918 este redactată exclusiv în limba germană, prezintă date demne de a fi cercetate în amănunt, fiind o adevărată, o bogată sursă culturală a orașului Suceava și, implicit, a regiunii Bucovina.

Dr. Mihai Crudu, profesor de limba germană al Colegiului suceven, cadru didactic asociat al Universității din București și cercetător științific în cadrul ForschungszentrumDeutsch in Mittel-, Ost- und Südosteuropa(Centrul de Cercetare Limba Germană în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est) afiliat Universității din Regensburg, Germania, a desfășurat o activitate susținută de cercetare în arhiva școlii, analizând documentele în limba germană. O parte a rezultatelor cercetărilor sale a fost prezentată în cadrul Congresului Internațional de Germanistică al Centrului de Cercetare amintit, congres desfășurat în anul 2018 la Regensburg.

Profesorul Mihai Crudu a conferențiat aici pe tema istoriei Colegiului sucevean, prezentând documentele de arhivă existente în limba germană. Prelegerea sa, intitulată Schule im Wandel der Zeit. Das Archiv des Nationalkollegs „Petru Rareș“ in Suceava aus (sozio-)linguistischer Sicht. Forschungsvorhaben (rom. Școala în trecerea timpului. Arhiva Colegiului Național „Petru Rareș“ din Suceava din perspectivă (socio-)lingvistică. Proiect de cercetare), a avut drept scop să prezinte arhiva ca obiect de cercetare lingvistică, dar de maxim interes și pentru istorici, sociologi și arhiviști.

Un tom asupra căruia profesorul Mihai Crudu s-a oprit în mod deosebit a fost cel din anul școlar 1918-1919, volum de mare însemnătate, din două motive: în primul rând, în anul 2018 (anul desfășurării Congresului) se sărbătorea Centenarul Marii Uniri; în al doilea rând, volumul respectiv este unul (de altfel, și singurul) bilingv, textele în limba germană intersectându-se cu cele în limba română. Iată câteva curiozități extrase din tomul analizat: în anul școlar respectiv, erau înmatriculate 313 eleve, dintre care 63% erau de etnie germană, 22% de etnie română, iar restul aparținea etniilor iudaică, poloneză, ruteană și armeană. În ceea ce privește apartenența la o confesiune religioasă, peste jumătate dintre eleve erau mozaice, urmând religiile greco-ortodoxă și romano-catolică. Minoritare erau religiile evanghelică, armeano-ortodoxă și greco-catolică. Limba de predare era germana, iar materiile studiate erau: religia (predată de trei profesori diferiți, în funcție de confesiunea religioasă a fiecărei eleve: ortodox, catolic și evanghelic / mozaic), limbile germană, franceză și română, geografie, istorie, aritmetică și geometrie, științele naturii, desen, sport, muzică și caligrafie.

Toate aceste informații au fost ulterior publicate ca studiu în volumul Conferinței, apărut în format open access în luna aprilie a acestui an la Editura Universității din Regensburg, Germania.

Dezideratele cercetării de la Colegiul sucevean vizează, pe baza izvoarelor istorice existente în arhiva școlii, precum și în alte centre de studiu, dintre care unele din Cernăuți, reconstituirea existenței acestei instituții, precum și identificarea acelor nume care și-au lăsat aici amprenta, contribuind la ceea ce numim astăzi Colegiul Național „Petru Rareș”.

Așteptăm cu real interes noi informații din istoria dragului nostru Colegiu!

 

Conducerea Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava