Celebrul regizor Alexander Hausvater va fi prezent, sâmbătă, 22 mai a.c., la Suceava pentru lansarea a patru cărți – „Aici, radio Eros”, „Dor călător”, „Ludi” şi „Penumbra”, scrise în perioada pandemiei. Evenimentul va avea loc la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, la ora 18.00, în cadrul Zilelor Teatrului. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, la ediția din acest an a festivalului, desfășurat în perioada 15-23 mai, au fost mult mai puțini invitați ca de obicei, iar Alexander Hausvater este unul dintre ei.
Prof. univ. dr. Elena Brîndușa Steiciuc a scris pentru săptămânalul „Jupânu’” cronicile celor patru noi volume semnate Alexander Hausvater, din care prezentăm câteva informații. Astfel, „Penumbra” este „o poveste de iubire dintre o tînără evreică emancipată și fiul unor țărani moldoveni, ajuns în capitală și propulsat social prin lectură, învățătură și muncă”. În „Ludi” autorul „denunță mai virulent ca oricînd ororile nazismului, ale totalitarismelor de tot felul” și „aduce în prim-plan suferința provocată de malformații sau dizabilități fizice/psihice, pentru care compasiunea și empatia sunt singura atitudine posibilă”, „un roman cu secvențe de un realism cutremurător”.
Cu „Aici Radio Eros” Alexander Hausvater „aduce o nouă perspectivă asupra naturii umane în condiții extreme (pandemie = război), asupra modalităților prin care demnitatea poate fi salvată, prin empatie, solidaritate, reziliență”, scrie prof. Elena Brîndușa Steiciuc, iar despre „Dor călător” afirmă că este un roman „construit în întregime pe tematica relației tată-fiu, a comunicării/ non-comunicării dintre generații, a „harului trăirii”, a plăcerii”.
Alexander Hausvater este născut în București, dar cu rădăcini în Suceava (tatăl său era de aici) și a emigrat împreună cu familia în Israel, în 1959, când avea 10 ani. A absolvit Universitatea din Tel Aviv și a urmat cursuri de literatură dramatică la Dublin, unde a debutat ca regizor. În 1971 s-a mutat în Canada, unde a condus mai multe teatre și companii de teatru profesioniste, a realizat peste 150 de spectacole de teatru, operă, pantomimă și sute de emisiuni dramatice la radio, a colaborat cu studiouri de televiziune și cinematografice din mai multe țări și a fost distins cu numeroase premii în întreaga lume.
La Teatrul Municipal „Matei Vișniec” a pus în scenă spectacolul „Fernando Krap mi-a trimis această scrisoare”, în anul 2017.
Alexander Hausvater a avut și o importantă activitate academică: a predat la Universitatea Québec, Școala Națională de Teatru, Universitatea Mc Gill, Conservatorul de Artă Dramatică, Universitatea Ottawa, Universitatea Winnipeg. În 1990 a revenit în România, locuiește în Timișoara și București și colaborează cu diverse teatre din țară.
Comentarii