Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, structură sindicală reprezentativă pentru sectorul silvic din România, având în prezent peste 15.000 membri care lucrează nemijlocit în activitatea de administrare a pădurilor, a organizat în perioada 16-17 septembrie 2021, la Băile Felix, ”Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor”, în parteneriat cu Sindicatul Silvicultorilor Oradea și Direcția Silvică Oradea din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

La eveniment au participat silvicultori din România, Spania, Republica Moldova, Turcia, Ucraina și Ungaria. De asemenea, la “Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor” au fost invitați să participe membri ai Parlamentului României, conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, reprezentanți ai unor organizații sindicale și profesionale partenere: Confederația Sindicală Națională Meridian, Confederația Consilva, Societatea Inginerilor Silvici ”Progresul Silvic”, Asociația Administratorilor de Păduri, Federația ”Carpatisa”, Asociația Forestierilor din România – ASFOR etc.

”Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor” s-au desfășurat pe trei secțiuni:

► O secțiune profesională, prin organizarea unui simpozion internațional în cadrul căruia au avut loc dezbateri pe teme de maximă importanță pentru sectorul silvic: Strategia Forestieră Europeană; Pactul Ecologic European; Strategia Forestieră Națională; Viitorul administrării pădurilor în contextul măsurilor adoptate la nivel european pentru combaterea schimbărilor climatice; Aspecte privind legislația în domeniul silvic; Asigurarea forței de muncă în sectorul silvic, o provocare pentru prezent și viitor.

► O secțiune culturală, prin organizarea unei expoziții de fotografie cu tema ”Pădurea și viața”, precum și lansarea a două volume de carte scrise de silvicultori. În acest cadru, scriitorul Cezar Straton, liderul Sindicatului ”Silvicultorul” Suceava, a prezentat noua sa carte, ”Cernăuți, acum un veac”. Cezar Straton este și realizatorul unei rubrici foarte apreciate în cotidianul Monitorul de Suceava, cu care colaborează de ani de zile.

►O secțiune sportivă, prin organizarea Competiției ”Cupa Federația Silva” care a  reunit mai multe discipline: fotbal, tenis de câmp, tenis de masă, șah, darts etc. Sportivii reprezentând sindicatul silvicultorilor suceveni au avut o prestație notabilă: Tenis de câmp (dublu) - locul I prin Ciprian Costan (în echipă cu un coleg din Vrancea), locul III prin teamul sucevean Ioan Larion și Cornel Brăiescu. Tenis de câmp (simplu) – locul III prin Ciprian Costan. Tenis de masă: locul III prin Vasile Vlăișan.