Deputatul PNL de Suceava, ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, a anunțat că proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost votat în Camera Deputaților. Bogdan Gheorghiu a arătat că acest proiect vine în ajutorul celor din sectorul investițiilor publice care s-au confruntat cu o creștere rapidă a prețurilor în ultima vreme la materialele de construcții, dar și cu o reducere a capacității de producție agravată de pandemia Covid-19.
Bogdan Gheorghiu a explicat că potrivit scrisorii Federației Europene pentru Industria Construcțiilor (FIEC) din data 6 mai 2021 adresate Comisiei Europene, prețul bitumului a crescut cu 15% în doar trei luni, al cimentului cu 10% într-o singură lună, iar cel al lemnului cu 20% față de ianuarie anul curent. Mai mult, el a spus că între noiembrie 2020 și noiembrie 2021, toate produsele din oțel au avut costuri crescute, iar ca o exemplificare, prețul produsului de bază în construcții, respectiv bare de armătură de oțel, a crescut cu aproximativ 110% în Italia, cu peste 70% în Franța și Germania și aproximativ 64% în Spania. Bogdan Gheorghiu a declarat că în aceste condiții era necesară actualizarea valorii contractelor de achiziție publică.
„Numeroase proiecte nu s-au putut derula conform programării din cauza prețurilor în creștere, din ultima vreme, ale materialelor de construcții. Astfel, să votez acest proiect de importanță majoră pentru comunitățile locale a fost un gest de normalitate. Acum, contractele de achiziţie publică pot fi ajustate, autorităţile locale având posibilitate să depună cereri la ministerul de resort, care finanţează proiectul, pentru a acoperi diferenţele apărute. Guvernul PNL a mai făcut un pas în direcția debirocratizării și simplificării, deoarece această lege prevede că, dacă apar costuri suplimentare, prețurile sunt ajustate fără necesitatea unor noi acte justificative, licitații sau diferite alte proceduri birocratice”, a declarat deputatul PNL de Suceava.
El a mai precizat că ajustarea se va realiza prin aplicarea indicilor de cost în construcţii pentru costul materialelor, determinaţi şi diseminaţi de Institutul Naţional de Statistică şi publicaţi lunar în Buletinul Statistic de Preţuri și va fi suportată de la bugetul de stat. Bogdan Gheorghiu a declarat că ajustarea se aplică exclusiv restului de executat existent la data intrării în vigoare a actului normativ de față și se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga durată a derulării contractului, până la finalizarea și recepționarea lucrărilor.
Deputatul PNL de Suceava a mai afirmat că acest coeficient de ajustare nu se aplică proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru care ajustările de preț se realizează conform prevederilor art. 12 alin. (2²) din OUG 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-292, aprobată cu modificări și completări prin Legea 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Comentarii