Colegii de la Ziarul de Iași au scris despre cazul uni preot din Fălticeni care a fost condamnat recent pentru conducere sub influența alcoolului, după ce a fost prins beat la volan la Podu Iloaie, pe drumul Suceava-Iași.

În mai 2020, preotul Florin Cucu a plecat de la Fălticeni spre Iași, la volanul unui Renault. El a fost oprit de un echipaj de poliție la Podu Iloaiei.

 Poliţiştii au constatat că preotul emana halenă alcoolică şi vorbea incoerent, motiv pentru care l-au testat cu etilotestul, rezultând o alcoolemie de 0,77 miligrame per litru alcool în aerul expirat, scriu colegii de la Ziarul de Iași.

În ziua respectivă, preotul a ajuns și la Spitalul Sf. Spiridon Iași, unde i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge. Rezultatul a fost de 1,6 la mie.   

”Preotul era cooperant şi liniştit, dar prezenta tulburări de echilibru şi lipsă de coordonare motorie”, se arată în dosarul penal citat de colegii de la Ziarul de Iași.

În declarațiile date oficial la dosar, preotul a precizat că băuse la Fălticeni 200 ml de vin, după care plecase la drum. Mai băuse un pahar de vin în jurul orei 17, fără a mânca nimic. El a susţinut că era convins că, raportat la greutatea sa, alcoolul consumat nu îi va influenţa organismul. El și-a recunoscut fapta și a declarat că o regretă.

Magistraţii de la Judecătoria Iași au dat o sentință blândă și l-au condamnat pe preot la 1 an şi 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Practic, aplicarea unei pedepse a fost amânată iar preotul, dacă nu va mai comite vreo infracțiune, va scăpa cu cazierul curat.

Sentința de vinerea trecută a Judecătoriei Iași nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Este al doilea caz relativ recent în care un preot din Suceava este condamnat pentru că a condus beat, după ce a fost prins pe raza județului Iași.

Anul trecut, un preot de la Slătioara - Râșca, prins în stare avansată de ebrietate la volan în vara anului 2017, la Lețcani - Iași, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

În acest caz este vorba de o alcoolemie foarte mare.

Faptele s-au petrecut la începutul lunii august a anului 2017. De dimineaţă până la ora 12, conform propriilor declarații de la dosar, Ioan Ionaş slujise la Mănăstirea „Sf. Ierarh Glicherie Mărturisitorul“ de la Slătioara - Râșca, unde era preot din 2011. El a declarat că a băut în jur de 250 de mililitri de vin, asta deși știa că urmează să plece la aeroportul din Iași, pentru a lua o cursă spre Londra, se arată în Ziarul de Iași.    

El s-a urcat la volanul unui VW cu număr de Bulgaria și a ajuns aproape de Leţcani, unde însă a fost oprit de poliţişti. Aceștia au constata că bărbatul avea tremurături și tulburări de echilibru, fiind o „minune” că nu a produs vreun accident pe distanța destul de mare parcursă.   

Aparatul etilotest a indicat o valoare de 1,80 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, după care acestuia i s-au recoltat și probe biologice de sânge.

Alcoolemia în sânge a indicat valoarea de 2,8‰ la mie.