Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici chirurgi din Fălticeni, fost director al Spitalului Municipal, dr. Constantin Moldovanu, a încetat din viață sâmbătă, 17 septembrie, la vârsta de 89 de ani. Din cauza unor probleme de sănătate – fractură de șold (operată și rezolvată), diabet, pneumonie severă, medicul era internat de o lună de zile în spitalul pe care l-a condus aproape un sfert de secol.

Actualul director, dr. Vlad Morariu, a declarat că în semn de respect pentru doctorul Moldovanu, la pavilionul central și la secția Boli infecțioase, unde a încetat din viață, a fost arborat un drapel negru. „A fost un chirurg foarte bun, opera patologii diverse, inclusiv urologică și ortopedică. Cât a fost în spital era un flux foarte mare de pacienți la chirurgie”, a afirmat doctorul Morariu.

Dr. Constantin Moldovanu s-a născut în Văscăuți - Hotin, a mers la Școala Primară Rădăuți Prut și la Liceul Teoretic “Grigore Ghica” din Dorohoi și a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină din Iași.

În anul 1960 a mers ca medic stagiar la Spitalul din Zvoriştea, unde a fost și director până în 1965, când s-a transferat la spitalul din Fălticeni.

Între anii 1965-1968 a fost medic secundar Chirurgie generală şi medic-şef al Secţiei Sanitare Raion Fălticeni, apoi până în 1983 a ocupat funcţia de medic specialist organizare sanitară şi sănătate publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni.

Din 1969 a devenit medic specialist Chirurgie generală, iar din 1983 medic primar Chirurgie generală. Director al spitalului a fost în perioada 1970-1993, iar din 1993 până în 1998 a fost şeful secţiei Chirurgie.

S-a pensionat în anul 1999, dar a continuat să lucreze în cadrul cabinetului privat.

Pe lângă activitatea de asistență medicală, dr. Moldovanu a desfășurat și activitate științifică în cadrul Uniunii Societăţilor Ştiinţelor Medicale - studii clinico-statistice de morbiditate şi demografie în teritoriul arondat spitalului din Fălticeni, studii despre cazurile clinice în urgenţele medico-chirurgicale şi studii despre tehnicile operatorii.

S-a implicat în ridicarea noului sediu al Policlinicii din Piața Mihail Sadoveanu, inaugurat în 1966, în deschiderea a șase dispensare medicale, în modernizarea și transformarea Spitalului Evreiesc în maternitate și a modernizat clădirea Spitalului “Stamati” din Fălticeni.

În anul 1987, pe fondul creșterii numărului de pacienți, a fost printre inițiatorii demersurilor pentru construirea unui nou spital municipal.

În timpul cât a fost director al Spitalul Orășenesc Fălticeni, în anii 1982, 1985 şi 1986 instituția medicală a ocupat locul  I la nivel naţional, în clasificarea Ministerului Sănătăţii şi Uniunii Sindicatelor Sanitare. În 2021 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.

Înmormântarea va avea loc marți, 20 septembrie a.c., la Cimitirul Oprișeni din municipiul Fălticeni.