Un bărbat din Udești, condamnat definitiv la o pedeapsă de 4 ani de închisoare într-un dosar de contrabandă, a ajuns, luni seară, direct în Penitenciarul Botoșani, la puțin timp după ce aterizase pe Aeroportul Suceava, din direcția Londra.

Alexandru Iulian Borza a fost reținut în aeroport de polițiștii de frontieră care au sesizat din baza de date că respectivul figurează ca persoană condamnată și căutată.

Alexandru Iulian Borza este condamnat definitiv la pedeapsa de 4 ani de închisoare, cu executare, pentru săvârșirea  infracțiunilor de „constituirea unui grup infracțional organizat” și „complicitate la infracțiunea de contrabandă”.

După cum am arătat în Monitorul de Suceava, membrii unei rețele de traficanți de țigări care funcționa pe relația Vicovu de Sus - Galați și-au aflat recent pedepsele finale, care nu sunt deloc mici.

Este vorba, practic, de un dosar cu pedepse cum rar s-au văzut, cel puțin pe le instanțele din Suceava, privind fapte de contrabandă.

Condamnarea cea mai grea îl vizează pe Arcadie Plămadă, zis ”Codana”, din Vicovu de Sus, care are de executat nu mai puțin de 9 ani și 6 luni de închisoare. Din informațiile noastre, acesta nu a fost găsit.

Un alt individ din Udești, Vasile Cristinel Jescu, a încasat și el o pedeapsă de 6 ani de închisoare și se află în penitenciar, fiind ridicat de la domiciliu imediat după condamnarea de la începutul lunii noiembrie.

Faptele pentru care au fost puși sub acuzare în total nouă inculpați s-au petrecut în perioada august 2016 – aprilie 2017, iar dosarul a fost instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Galați. Pentru a documenta totul, în aprilie 2017 au avut loc și 32 de percheziții la domiciliile și locuințele unor persoane de pe raza județelor Galați, Suceava și Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, în perioada amintită, pe raza județelor Galați și Suceava a acționat un grup infracțional organizat cu extensii în Ucraina, specializat în introducerea în România, în mod ilegal, a unor importante cantități de țigări și în comercializarea acestora.

În lunile în care rețeaua a funcționat s-a stabilit că au fost introduse în România, din Ucraina, în mod ilegal, peste 150.000 de pachete de țigări de diferite mărci ce nu aveau aplicate timbre de accizare sau care aveau aplicate timbre de accizare emise de autoritățile fiscale ale statului vecin.