Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc va organiza, în premieră în România, Campionatul European de Competențe în Silvicultură, competiție de renume adresată tinerilor silvicultori din liceele de profil, la a cărei masă competițională vor sta elevi din 24 de țări.

Colegiul câmpulungean va pregăti ediția cu numărul 21, în luna mai 2024.

Potrivit prof. Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic „Bucovina”,  „la întâlnirea comitetului de organizare a European Championship in Forestry Skills din Norvegia, din 28-30 octombrie, Colegiul Silvic Bucovina a depus candidatura și a obținut voturile tuturor țărilor participante pentru a organiza, pentru prima dată în România, Campionatul European al tinerilor Silvicultori! Este un vis al echipei noastre, devenit acum realitate! Este ceea ce mi-am dorit pentru echipa mea, oameni fără egal, pe care-i iubesc enorm! Pumnii strânși pentru noi, pentru Bucovina, pentru România! Vom organiza ediția din 2024, evenimentul necesită minim un an de pregătire. La finalul lui 2023, reprezentanți din cele 24 de țări vor veni la Câmpulung pentru ședința pregătitoare, pentru a vedea condițiile, terenul etc”.

 

Argumente pentru organizare

 

Pentru organizarea competiției din 2024, Colegiul „Bucovina” a adus ca argumente abilitățile și experiența organizării unor competiții de anvergură (cea mai recentă fiind prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului), experiența și implicarea echipei de profesori a colegiului în gestionarea unor evenimente mari, dar și rezultatele obținute de-a lungul timpului de delegația suceveană la acest concurs.

„Ne-am implicat întru totul în organizarea celorlalte evenimente, însă aceasta e pe sufletul nostru, e special. E un concurs puternic la care participă țări cu o bogată tradiție în domeniul silviculturii, elevi foarte bine pregătiți, de exemplu cei din Austria sau Italia, elevi care dedică două treimi din programul școlar pentru practică”, a mai punctat Alina Cuciurean.

În concurs participă echipaje de câte patru elevi, cu vârsta peste 16 ani.

Colegiul câmpulungean va fi reprezentat de elevii Iulian Flocea și Andrei Ieremia, pregătiți de prof. Alina Cuciurean și prof. Cristi Barbu.

Ceilalți doi elevi din echipă urmează să fie selectați în curând.

 Competitorii vor trece de două probe: teoretică și cea de mânuire a motofierăstrăului (doborârea arborelui, schimbarea lanţului, executarea tăieturilor combinate ale buşteanului şi cepuirea arborelui doborât, cubarea buştenilor, alergare pe teren variat etc.). Probele practice se vor desfășura la poalele Rarăului și pe stadionul din municipiu. De menționat că la edițiile precedente, echipele de elevi de la Câmpulung au obținut rezultate remarcabile, situându-se pe podium de mai multe ori.