Femeile asigurate și neasigurate din județul Suceava pot face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire, precum și testări pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, în cadrul proiectelor „ONCOFEM” și „ONCOPREV”, care au ca obiectiv depistarea, diagnosticul și tratamentul precoce a cancerului mamar și de col uterin. Proiectele sunt derulate de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, care oferă săptămâna viitoare, în parteneriat cu Prefectura Suceava, acces la cele două categorii de investigații. Astfel, Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași, dotată cu mamograf digital, și laboratorul mobil pentru testarea în vederea depistării precoce de cancer de col uterin vor fi prezente pe esplanada Casei de Cultură Suceava, în zilele 27 și 28 aprilie a.c., în intervalul orar 10.00-13.00 și 14.00-18.00. Investigațiile se efectuează pe bază de programare, la numărul de telefon 0744.194.085, de luni până vineri, în intervalul orar 09.00-13.00.
Potrivit unui comunicat de presă al IRO, remis marți de Prefectura Suceava, într-o zi se pot efectua 55-60 de mamografii. Femeile eligibile pentru mamografie au nevoie doar de buletin, în original și copie. Nu este necesară trimitere de la medicul de familie. Sunt eligibile pentru mamografii femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani cu reședința în județul Suceava care nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar și nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni. Specialiștii recomandă ca în timpul procedurii să nu existe urme de pudră de talc, deodorant sau loțiune în zona sânilor sau a axilelor. Acestea pot apărea pe mamografie ca pete de calciu și pot compromite calitatea imaginii.
Al doilea tip de investigație oferit de echipa mobilă a IRO Iași se adresează femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani. Cele cu vârsta între 25 și 29 de ani fac test Babeș Papanicolau, iar cele între 30 și 64 de ani beneficiază de genotipare HPV. Sunt eligibile atât femeile asigurate, cât și cele neasigurate medical, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice, nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin și nu au participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani.
Femeile eligibile au nevoie doar de buletin și copie de buletin și trebuie să se pregătească așa cum fac pentru un consul ginecologic. Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase. Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp pot evolua în cancer de col uterin.
Comentarii