Un individ care în martie 2020 a fost condamnat definitiv de magistrații de la Curtea de Apel Suceava la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni a fost prins și dus la pușcărie. Șerban Lazăr, din Frătăuții Noi, a fost prins în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, iar oamenii legii au observat la verificarea documentelor că acesta figurează ca urmărit general. A fost reținut, iar o escortă din cadrul Serviciului de Investigații Criminale a IPJ Suceava l-a preluat și l-a dus la Penitenciarul Botoșani. Prins la mai bine de trei ani după ce a dispărut de acasă, Șerban Lazăr a fost condamnat pentru comiterea infracțiunilor de „trafic de droguri de risc” și „șantaj”. Pe lista fugarilor a figurat o bună bucată de vreme și colegul său de ”arme”, Mihăiță-Gheorghiță Buzec, tot din Frătăuții Noi, care primise o condamnare de 2 ani, 7 luni și 10 zile. Profitând și de haosul creat de pandemia din martie 2020 și de faptul că polițiștii au avut alte priorități, cei doi și-au părăsit domiciliile și au fugit din țară, dar rând pe rând au fost prinși și trimiși la pușcărie pentru a-și executa condamnările primite.

 

·       Dealeri, dar și cultivatori de canabis

 

La data de 1 aprilie 2019, polițiștii specializați de la Serviciul Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava s-au sesizat despre faptul că pe raza comunei Frătăuții Noi sunt cel puțin doi tineri care încearcă să înființeze o cultură de canabis, urmărind obținerea de fragmente vegetale, apte pentru a fi valorificate clienților.

Din cercetări a rezultat că Mihăiță Buzec și Șerban Lazăr au procurat, de la finele anului 2018, canabis din surse necunoscute și l-au vândut cu prețul de 50 de lei gramul mai multor consumatori, prin intermediul unui minor.

Anchetatorii aveau deja date că aceștia au o cultură de canabis, astfel că au acționat la momentul oportun.

Pe 18 iulie 2019 în acest caz s-au efectuat percheziții, ocazie cu care de la locuința lui Mihăiță Buzec au fost ridicate patru plante de culoare verde ajunse la maturitate cu caracteristici asemănătoare plantelor de canabis. Tinerii cultivaseră mai multe plante de canabis, pe care le-au îngrijit, însă doar cele patru fire au ajuns la maturitate.

Ulterior, s-a certificat că este vorba de canabis, cu o masă netă de peste 220 de grame după uscare. Este vorba de frunze, tulpini și rădăcini, care în stare naturală au avut masa netă de 750 de grame.

 

·       Șantaj față de un minor care le vindea marfa

 

Ancheta și monitorizarea efectuată au mai dus la descoperirea unei fapte grave, care a cântărit în pedepsele finale.

În cursul lunii ianuarie 2019, pentru că minorul care le vindea canabisul nu a mai dorit să continue această afacere periculoasă, cei doi l-ar fi amenințat cu diverse acte de violență atât pe el, cât și pe membrii familiei sale. Mai mult, minorul le-ar fi dat celor doi diferite sume de bani, pentru ca aceștia să nu pretindă să continue împreună cu ei comercializarea de diferite cantități de canabis. Așa s-a ajuns la încadrarea la infracțiunea de șantaj.

Anchetatorii au mai aflat, în urma perchezițiilor și a ridicării sistemelor informatice, că Buzec avea gânduri mari de extindere a afacerii, acesta având o discuție în cadrul căreia era interesat să comande o cantitate de 4 sau 5 kilograme de substanțe.