Suceava va avea orchestră simfonică de vineri, 12 mai a.c., a dezvăluit violonistul și dirijorul elvețian Alexandru Ianoș, într-un mesaj pentru suceveni.

„Actul de naștere” se va semna în cadrul unui concert simfonic extraordinar, care va avea loc vineri, 12 mai a.c., de la ora 18.00, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, în organizarea Consiliului Județean Suceava, prin intermediul Centrului Cultural Bucovina.

Într-un mesaj video transmis online, Alexandru Ianoș a spus că trăiește de mulți ani în Elveția, dar este născut în județul Suceava și este „un bucovinean”.

Dirijorul a arătat că prin acest concert îi va fi adus un omagiu compozitorului Ciprian Porumbescu, se va cânta cunoscuta Balada, dar și alte lucrări - simfonii de Ludwig van Beethoven, Carl Ditters von Dittersdorf, precum și Concertul pentru pian și orchestră nr. 1, de Felix Mendelssohn Bartholdy. „Va fi un concert deosebit pentru că la Suceava se va înființa, cu această ocazie, un nou ansamblu artistic. Un ansamblu simfonic, o orchestră cum Suceava până acum nu a mai avut niciodată. Dacă această orchestră va avea succes și va exista în continuare, mai târziu se va putea vorbi despre acest concert ca despre un eveniment deosebit, un moment istoric în viața culturală a Sucevei și a zonei Sucevei. Suceava va trebui, în acest caz, să-și rescrie cartea de vizită, iar pentru mine nu există nimic mai frumos decât să mă reîntorc pe meleagurile natale cu ocazia unui astfel de eveniment artistic, a unui astfel de concert, în care eu voi dirija și voi cânta și ca solist la vioară. Veniți la concert, vă așteptăm!”, a transmis Alexandru Ianoș.

Intrarea la concert va fi pe bază de invitații, în limita locurilor disponibile. Pentru contact sunt disponibile numărul de telefon  +40744 605 533 și adresa de email contact@centrulculturalbucovina.ro.

După examenul de stat la Academia de Muzică din București, Alexandru Ianoș a studiat vioara la Freiburg im Breisgau și la Stuttgart. În 1982 a plecat în Germania și din 1990 s-a stabilit în Elveția. Din 1994 este dirijorul șef al Orchestrei Universitare din Fribourg. Ca lector de vioară și muzică de cameră, a predat la Fundația Pflug din Freiburg im Breisgau și a susținut cursuri de master la Academia Germană Spohr din Lahr (Germania) și în Tarrega (Spania). A fost membru al premiatului cvartet Spohr și a apărut ca solist la diferite festivaluri internaționale. Paralel cu aceste activități, Alexandru Ianoș a obținut diplomă de dirijor în Elveția, cu prof. dr. Ewald Körner și mai târziu cu maestrul Dmitrij Kitajenko, după care a fost dirijor invitat permanent al Orchestrei Simfonice Naționale a Ucrainei - Kiev timp de câțiva ani. Ca invitat al mai multor orchestre, printre care Orchestra Simfonică a Radioului din Kiev, Orchestra Națională a Radio București, Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz, Middle Tennessee Symphony (SUA), Filarmonica din Brno și Slovak Sinfonietta, a întreprins numeroase turnee de concerte, în special în Spania, Germania, Elveția și SUA. Câteva dintre concertele sale au fost transmise în direct la radio și televiziune în Spania, România, Elveția și Ucraina.

În ultimii ani, Alexandru Ianos a dirijat des în Elveția. Sub conducerea sa au fost interpretate și lucrări puțin cunoscute, precum lucrări ale compozitorului elvețian Friedrich Theodor Fröhlich (1803-1836), dintre care unele au fost în premieră mondială, pentru care a rescris și aranjat întreaga partitură din manuscris.