Protestul judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava a început încă de marți, la orele 11.00, imediat după finalizarea ședinței Adunării Generale. Și aici s-a decis ca formă de protest amânarea judecării cauzelor, cu excepția celor cu caracter urgent, până când puterea legiuitoare va asigura garanțiile obiective ale independenței magistraților și va adopta soluții legislative cu respectarea principiilor de predictibilitate și constituționalitate în ceea ce privește statutul magistratului.

În materie non penală se vor judeca ordonanță președințială, măsuri asigurătorii, suspendare provizorie executare, suspendare executare hotărâri, răpiri internaționale de copii, plasamente, adopții, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecție, incidente procedurale în legătură cu cauzele urgente menționate, strămutări legate de cauzele urgente, suspendarea actelor administrative, plângerile împotriva deciziilor CNSC. Pe linie penală protestul nu va viza cauzele care sunt cu inculpați sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competența judecătorului de drepturi și libertăți, cauze în care este iminentă împlinirea termenului de prescripție a răspunderii penale, cauzele în materia executării pedepselor, verificarea măsurilor asiguratorii.

”Volumul disproporționat de muncă, plecările masive din sistemul judiciar, subdimensionarea schemelor de personal, precum și incompatibilitățile și interdicțiile profesiei sunt aspecte ce trebuie analizate temeinic de legiuitor înainte de a aduce atingere statutului și independenței judecătorului. Totodată, judecătorii Curții de Apel Suceava au decis să sesizeze Avocatul Poporului, președintele Camerei Deputaților, președintele Senatului, președintele României, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a sprijini întregul corp al magistraților prin formularea obiecțiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României. De asemenea, s-a hotărât mandatarea președintelui Curții de Apel Suceava pentru susținerea și adoptarea unei eventuale rezoluții comune a președinților curților de apel în cadrul întâlnirii ce va avea loc la Iași, în data de 30 iunie 2023, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment”, se menționează într-un comunicat de presă al Curții de Apel Suceava.

Magistrații acestei instanțe au mai transmis că în funcție de soluțiile legislative ce se vor adopta cu privire la statutul magistratului, va fi convocată o nouă Adunare Generală pentru a decide cu privire la continuarea sau încetarea protestului.