Cea de-a II-a ediție a programului „Doxologia copiilor” se va desfășura în perioada 03.07-10.09.2023 și va cuprinde două componente: Școala de vară „Copii și părinți la altar”, ediția a III-a, și (f)Estival Școală de Duminică, ediția a II-a. Linkul de înscriere pentru Școala de vară „Copii și părinți la altar”:
https://docs.google.com/.../13h9uIo7ColaIvVISz4HqP.../edit
„Doxologia copiilor”, ediția a II-a, este un program organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele Educațional-Teologic (Învățământ) și Media și Comunicare, în cadrul căruia se organizează acțiuni culturale, socio-educaționale și filantropice, ce vor marca și Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu.
Acțiunile școlilor de vară și de duminică, inițiate și susținute cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, au ca scop redimensionarea parteneriatului Școală-Biserică. Activitățile cu copiii vor avea coordonatori locali, preoți profesori, profesori de religie, profesori ce predau alte discipline, specialiști în diverse domenii, cu experiență relevantă în activități socio-educative pentru copii și tineret, care pot propune și desfășura proiecte proprii, subsumate uneia dintre componentele programului.
· Tipuri de activități
Coordonatoarea proiectului, prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, recomandă și susține organizarea unor activități interparohiale, care să ofere cadrul pentru rugăciune și învățare în comun și să faciliteze schimbul intercultural.
La aceste activități pot participa copii și tineri din școlile/parohiile județului Suceava, organizați în grupe pe cât posibil omogene de vârstă, cu un nivel relativ asemănător de competențe cheie, generale și specifice raportate la profilul dezirabil al copilului/tânărului de azi.
Prof. Ceredeev a sugerat câteva tipuri de activități: instructive, liturgice, culturale, socio-educative și filantropice; ex.: Liturghia copiilor; Privegherea copiilor; Sfântul Maslu pentru copii; Acatist/Paraclis citit de copii/cu și pentru copii; Vizidom (vizite la domiciliul vârstnicilor); ateliere de lectură biblică interpretativă/comprehensivă și/sau de scriere creativ-reflexivă; vizionare de film cu mesaj duhovnicesc și/sau moral-religios, urmată de dezbatere; participare la evenimente culturale diverse – piese de teatru pentru copii, întâlniri cu scriitori, artiști sau oameni-tezaur; lansare de carte, expoziții de artă, vizite la obiective culturale diverse; ateliere creative; ateliere catehetice; activități de timp liber de calitate, de voluntariat și inițiativă comunitară; activități socio-educative și sportive, de suport și consiliere pentru copii aflați în situații de risc și/sau în incapacitate de a participa la activități culturale.
· Etapele programului
„În această ediție, programul va cuprinde și câte o activitate subsumată anului omagial, respectiv anului cultural 2023, cu precădere o activitate de tip Vizidom (vizite la domiciliul vârstnicilor) și cel puțin o activitate la care vor fi antrenați și părinții”, a mai transmis coordonatoarea programului.
Școala de vară ”Copii și părinți la altar”, ediția a III-a, poate fi organizată, câteva ore, în 5-6 zile, consecutiv, în perioada vacanței de vară, după un calendar propriu școlilor/parohiilor înscrise în program. (f)Estival Școală de Duminică, ediția a II-a, constă tot în câteva ore de activitate, în 5-6 duminici, consecutiv, în perioada vacanței de vară, după un calendar propriu.
Activitățile pot fi organizate direct, în biserică, în grupuri medii, cu respectarea tuturor regulilor de siguranță pentru copii; activități combinate (blended learning), în ritmul și dinamica grupurilor de copii și/sau tineri.
Etapele programului: etapa preliminară – înscrierea în program; constituirea echipei, recrutarea voluntarilor, stabilirea responsabilităților, cristalizarea programului/orarului activităților, completarea formularului; etapa propriu-zisă de desfășurare și comunicare a rezultatelor proiectului propriu (la cel mult o săptămână de la încheierea activităților); etapa de sumarizare a rezultatelor și redactarea volumului-reportaj, 11-30.09.2023. Pentru mai multe informații, telefon 0744 606 950.
Comentarii