Un caz înregistrat joi, când un autoturism aflat în mers a luat foc, în jurul orei 12.00, pe drumul național care leagă Suceava de Ardeal, în Pasul Mestecăniș, a provocat vii dezbateri în legătură cu conduita pe care trebuie să o adopte ceilalți participanți la trafic, dacă trebuie să intervină sau să stea la distanță. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, maiorul Alin Găleată, a declarat că în situația în care un autoturism ia foc este nevoie întotdeauna de intervenția pompierilor profesioniști. Cu stingătoarele din dotarea mașinilor, de regulă de capacitate mică, de 1-2 kg, se poate interveni eventual doar în faza incipientă, adică atunci când iese fum de sub capotă, înainte de apariția flăcărilor.
„Când arde cu atâta forță cum s-a întâmplat ieri (n.r. joi) pe Mestecăniș, stingătoarele de mașină nu ajută”, a precizat maiorul Alin Găleată.
Tot în faza incipientă, teoretic se mai pot scoate bornele de la acumulator, dar practic asta este mai dificil de făcut, astfel că dacă în mașină nu sunt oameni, recomandabil este să se anunțe incendiul la 112 și să se treacă mai departe sau să se parcheze în așa fel încât să nu se blocheze traficul și intervenția pompierilor.
Dacă mașina arde deja cu flacără, purtătorul de cuvânt al ISU a spus că este mai bine să fie lăsată închisă capota, pentru a nu alimenta focul cu oxigen. „Când autoturismul arde generalizat, cel mai bine este ca cei din jur să se îndepărteze la o distanță de siguranță”, a spus Alin Găleată.
În cazul în care în autoturism sunt oameni, toată atenția trebuie să fie pentru scoaterea acestora, chiar cu riscul de a le produce alte leziuni, deoarece alternativa este ca cei din mașină să moară arși. O precizare importantă este aceea că în cazul incendiilor la autoturisme riscul de explozie este relativ mic, dacă în mașină nu se află substanțe explozibile.
În ceea ce privește cauzele care pot provoca incendiul la un autoturism, purtătorul de cuvânt al ISU a declarat că în peste 90% din cazuri este vorba despre un scurtcircuit. La camioane mai poate apărea situația de blocare a unei roți, când anvelopa poate lua foc din cauza frecării, dar astfel de situații sunt mai rare. Un alt lucru important este că problemele la instalația electrică nu țin de vechimea mașinii, pot apărea oricând și nu pot fi prevăzute. Maiorul Alin Găleată recomandă ca posesorii de autovehicule să aibă în mașină un stingător de capacitate mai mare, de 6 kg, cu praf și spumă. „Chiar dacă este mai greu, este foarte bun în cazul unui incendiu incipient”, a mai spus purtătorul de cuvânt al ISU.
Comentarii