Puncția biopsie renală este o procedura prin care se obțin fragmente mici de țesut renal pentru a fi evaluate ulterior sub microscop.
Se recomandă la anumiți pacienți cu afectare renală, atunci când alte teste sanguine sau urinare nu oferă toate informațiile necesare stabilirii unui diagnostic și unui plan terapeutic adecvat. Cele mai frecvente motive pentru efectuarea acestor investigații sunt proteinuria și afectarea acută a funcției renale (creșterea rapidă a creatininei serice, în absența unei etiologii clare), informează reprezentanții Spitalului Județean Suceava.
Deși la nivelul unității spitalicești a crescut numărul de analize imunologice posibile și s-a inițiat anterior efectuarea puncției biopsie renală, făcând posibil un diagnostic de certitudine în majoritatea cazurilor investigate, doar recent a fost introdusă, pe lângă microscopia optică, și evaluarea prin imunofluorescență a fragmentelor de țesut renal.
După o pregătire a medicilor anatomo-patologici ce a durat câteva luni (cursuri internaționale, stagii de pregătire în alte centre naționale), SJU a devenit astfel unul dintre puținele centre din țară ce pot efectua la acest moment o evaluare completă a biopsiei renale.
Menționăm că Laboratorul de Anatomie Patologică, cu un colectiv condus de dr. Andreia Botezan și din care fac parte dr. Alexandrina Alexa, dr. Georgiana Ionașcu, dr. Luminița Mireanu și dr. Adelina Șerban, este un laborator de referință la nivel regional, având posibilitatea de:
- histoprocesare a probelor tisulare prelevate în timpul intervenției chirurgicale cu stabilirea unui diagnostic în urmă examenului histopatologic;
- examen citologic din lavaj bronhoalveolar, lichid pleural sau peritoneal și din raclajul mucoaselor (col uterin) în scop diagnostic sau ca test screening;
- imunohistochimie – ce reprezintă o etapă avansată în diagnosticare, oferind informații esențiale despre tipul histologic, localizarea cancerului, fiind astfel extrem de importantă în realizarea unui tratament personalizat.
“Pasul următor este și adăugarea microscopiei electronice în arsenalul diagnostic disponibil. Sperăm, de asemenea, să continuăm colaborarea cu alte centre de referință naționale, pentru a pune bazele unui registru național standardizat de biopsii renale”, a arătat conf. dr. Dimitrie Siriopol medic primar nefrolog, directorul medical al unității.
Comentarii