Liderii coaliției de guvernare la nivel județean, președinții PNL și PSD Suceava, Gheorghe Flutur, respectiv Ioan Stan, precum și deputatul liberal Ioan Balan au făcut front comun și i-au sesizat ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea, problemele legate de restanțele la plățile pentru investițiile care se realizează în județ. Adrian Veștea a participat vineri la o ședință cu mai mulți primari din județ, parlamentari și șefii administrației județene, în cadrul căreia a semnat 20 de contracte de finanțare pentru proiecte de dezvoltare finanțate prin Programul ”Anghel Saligny”.

În cadrul discuțiilor, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că sunt situații în care se înregistrează restanțe de două-trei luni, atât la proiecte prin POR, dar în mod special la cele prin Compania Națională de Investiții. „Rugămintea noastră din partea constructorilor și a primarilor este să găsim soluții. Toți așteptăm rectificarea, însă avem câteva probleme legate de derularea proiectelor și le simțim”, a spus Flutur. În același timp, Flutur a mai spus că o altă problemă este lipsa firmelor de proiectare, situație care duce la întârzieri la unele proiecte. De asemenea, el i-a mai solicitat ministrului Dezvoltării găsirea unor soluții pentru acordarea unor prerogative mai mari instituției arhitectului-șef, includerea mai multor localități sucevene în programul național de cadastru gratuit, precum și alocarea unui număr mai mare de microbuze școlare pentru localitățile județului.

Tot în ședința de vineri, președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a spus că a ținut să fie prezent la această ședință pentru stima pe care o are față de primari, el considerând că aceștia au meritul principal pentru semnarea proiectelor de dezvoltare din localitățile pe care le conduc. „De asemenea, vreau să precizez că i-am adus la cunoștință și premierului României aceste probleme pe care le au primarii cu restanțele la plăți. Vrem să ne spuneți ceva despre viitoarea rectificare pentru că trebuie să știți că primarii sunt alarmați de faptul că la CNI e blocaj. Sunt lucrări care în prezent s-au blocat deoarece sunt restanțe, cred eu, de peste 400 de milioane de lei”, a afirmat Ioan Stan.

La rândul său, și deputatul PNL de Suceava Ioan Balan i-a transmis ministrului Dezvoltării că în județ există o efervescență în ceea ce privește numărul de proiecte care se află în derulare, însă în același timp a arătat că primarii au temeri cu privire la bugetul CNI și la finanțarea investițiilor. ”Primarii au fost încurajați să depună proiecte pe CNI. Sunt proiecte de anvergură care consumă foarte mult din bugetul CNI, însă trebuie să știți că și aceste proiecte ale autorităților publice locale sunt extrem de importante. Toți se întreabă ce se întâmplă cu CNI și există o presiune mare. Nu este zi lăsată de la Dumnezeu să nu mă întrebe primarii când se face rectificarea și dacă în urma rectificării sunt șanse pentru bugetul CNI, cu alte cuvinte dacă proiectele lor mai sunt finanțate. E vorba de celebra listă de sinteză în care primarii, dacă se regăsesc acolo, deja se și gândesc că proiectul e pe drumul cel bun. Tocmai că sinteza a îmbătrânit de nu mai știm de câtă vreme, iar rugămintea este să aveți în vedere și Suceava în proiectele de la CNI”, a declarat Ioan Balan.

După aceste intervenții, ministrul Adrian Veștea a spus că este alături de comunitățile locale, cu atât mai mult cu cât și el a fost președinte de Consiliu Județean. Adrian Veștea a arătat că nu a uitat de problemele primarilor și că va găsi soluții la problemele semnalate. „Eu am preluat mandatul de ministru pe 15 iunie, moment în care bugetul de 1,5 miliarde de lei pe care-l avea alocat CNI era epuizat. A trebuit să fac rectificări în cadrul capitolelor proprii ale bugetului pe care-l aveam și am încercat să gestionez un buget care era aprobat încă de anul trecut, să încerc să-l adaptez nevoilor și necesităților de acum”, a spus Veștea.

El a subliniat că are promisiunea că în perioada următoare, până la rectificarea bugetară, va exista o alocare bugetară din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Adrian Veștea și-a exprimat speranța că Ministerul Dezvoltării va primi fondurile necesare pentru a susține proiectelor primăriilor.