Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a transmis ministrului Dezvoltării, Adrian Veștea, că Suceava este unul dintre cele mai harnice județe în ceea ce presupune depunerea, aprobarea și finalizarea proiectelor de investiții. Gheorghe Flutur a făcut această precizare în cadrul ședinței de vineri, din Sala Unirii a Consiliului Județean, în care ministrul Adrian Veștea a semnat 20 de contracte de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, din care 14 pentru construcția de rețele de gaz metan în 22 de localități sucevene.

Flutur a spus că proiectele care au legătură cu Ministerul Dezvoltării, aprobate, finalizate sau care sunt în așteptare pentru a primi finanțare au o valoare totală de 1,339 milioane de euro. „Poate că unii tresar. Sunt aproape 600 de milioane de euro numai pe programul Anghel Saligny, și vorbim de drumuri, apă, canal și gaze naturale. Dar sunt și foarte multe proiecte care o pondere destul de mare, precum cele de la Spitalul Județean, și vorbesc aici de proiectele care sunt la CNI și pe care așteptăm să fie promovate prin Hotărâre de Guvern. Este vorba despre noul Spital de Copii pe împrumut extern, Spitalul de Boli Infecțioase, pasajul subteran, pentru care am primit documentația de la CNI de 10 milioane de euro. La acestea se adaugă proiectul de reabilitare și consolidare a Palatului Administrativ de 20 de milioane de euro, apoi avem noul Program Regional, care are în vedere o serie de drumuri, cum este cel de la Mălini, cu podul de la Cornu Luncii – Mălini, un proiect de 60 de milioane de euro. Și sigur că sunt multe proiecte transfrontaliere”, a precizat Flutur.

În același timp, el a apreciat că după semnarea celor 20 de contracte de finanțare, care au o valoare de peste 320 de milioane de euro, „dezvoltarea României și a județului Suceava poate în cea mai mare parte se discută astăzi, în această sală”. Gheorghe Flutur a subliniat că numai proiectele prin Programul Anghel Saligny și PNDL din județul Suceava au o valoare de 900 de milioane de euro. „Discutăm de aproximativ 1.000 de kilometri de drumuri comunale și județene modernizate pe ambele programe. La apă creștem procentul de la 40 la 65% din populație racordată. Ne ducem undeva la 800 de kilometri de rețea de apă. La canalizare creștem de la 31 la 57% conectarea populației la canalizare. Iar la gaze naturale aveam 16 localități cu rețea, municipiile toate și câteva localități. Prin aceste programe noi ne ducem de la 22% la 47%, procent de conectare la rețele de gaz. Vorbim de aproximativ 1.350 de kilometri de rețele de gaze naturale și ne adresăm la circa 200.000 de locuitori. Asta înseamnă 65.000-70.000 de gospodării, iar la trei metri cubi de lemn minim pe an pentru încălzire înseamnă o economie de peste 200.000 de metri cubi”, a declarat Flutur.

El a spus că a ținut să dea aceste cifre pentru a se vedea care sunt efectele investițiilor pe care Guvernul României le face cu sprijinul actualei coaliții de guvernare.