Unul dintre profesioniștii care și-au pus amprenta asupra carierei și spectacolelor reușite a numeroase vedete populare din România, maestrul Viorel Leancă, dirijorul Ansamblului Artistic Profesionist "Ciprian Porumbescu" Suceava, s-a stins din viață duminică, la vârsta de 70 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanţii orchestrei, care au transmis un mesaj emoționant, în care vorbesc de greaua pierdere a lumii artistice din Bucovina și nu numai:

„Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite. Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieţii, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi şi dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean şi nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroşilor artişti, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăseşte această lume, lăsând tristeţe şi regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar şi muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru şi care va rămâne întru veşnicia timpului aici, pe pământ”, au transmis reprezentanții Ansamblului "Ciprian Porumbescu" Suceava.

Viorel Leancă, împreună cu ansamblul pe care îl conducea, a colaborat, de-a lungul carierei, cu numeroşi artişti de muzică populară, printre care Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache sau Laura Lavric.

În 2014, Viorel Leancă a fost declarat “Cetățean de onoare al județului Suceava”. În motivarea deciziei se spunea: „În calitate de instrumentist și mai apoi de dirijor al orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist<Ciprian Porumbescu>, maestrul-dirijor Viorel Leancă a preluat bagheta continuității muzicale de la folcloristul și dirijorul George Sîrbu dăruind-o Ansamblului ca pe un simbol magic pentru timpuri creatoare trecute dar și viitoare cu încrederea păstrării de către noile generații a drumului drept al adevăratelor valori folclorice. De-a lungul timpului a legat de bagheta dirijorală numeroase creații personale ce se regăsesc în zestrea repertorială de tezaur a Ansamblului Artistic Profesionist <Ciprian Porumbescu>”.

De altfel, foștii săi colegi de la Ansamblu au adăugat că sunt alături de familia greu încercată și transmit sincere condoleanțe:

„A căzut cortina pe drumul vieții maestrului Viorel Leancă, dar s-a aprins pe Cer o stea. Rămas bun, Maestre!”.