Șoferii care circulă frecvent pe drumurile din țară s-au lovit zilele trecute de mai multe transporturi agabaritice, care aveau ca destinație Suceava. Au fost trei astfel de transporturi, care au venit din Portul Constanța, iar săptămânile viitoare vor urma alte patru astfel de curse. Dacă transportul în sine a fost o adevărată provocare, în special legat de lungime, un trailer având o lungime de circa 50 de metri, nici descărcatul sau amplasarea pe poziție până când vor fi ridicate pentru a pleca spre destinația finală nu s-a dovedit o muncă ușoară. Cu o greutate de 195 de tone, fiecare transformator a fost așezat pe o platformă betonată din incita fostei fabrici de rulmenți din Șcheia.

”Având în vedere greutatea foarte mare a unui astfel de echipament, exista riscul ca betonul să se rupă și să nu putem păstra transformatoarele în condiții optime. Din acest motiv, am amplasat sub fiecare transformator plăci metalice. Cel mai probabil, le vom păstra în custodie până la finalul iernii, iar apoi vor fi transportate către Ucraina, acolo unde trebuie să ajungă de fapt”, a arătat Adrian Frunză, administratorul firmelor Ridia Serv și Ridia Comisionar, care efectuează și activități de comisionare vamală.

Transformatoarele au fost cumpărate de Ukrenergo, firma de stat în electricitate din Ucraina, din Coreea de Sud. Până în Portul Constanța au fost aduse cu vapoarele, iar ulterior transportul până la Suceava s-a realizat pe cale rutieră. Un astfel de transformator, cu toate echipamentele aferente, costă 4,1 milioane de dolari. Au o putere de 353 MW și vor asigura independența energetică a unor zone din Ucraina în cazul unor posibile bombardamente rusești.