Zeci de persoane au participat sâmbătă, 18 noiembrie 2023, la festivitatea de înființare a Clubului Soroptimist Internațional Suceava, considerat un moment istoric pentru comunitatea suceveană.

Acest club aduce un suflu proaspăt de solidaritate și determinare în zona de nord a Moldovei, spun inițiatorii. Membrii clubului, cu profesii variate, au ca obiectiv implementarea de proiecte menite să aducă o schimbare pozitivă în comunitatea de femei din regiune.

22 de femei din Suceava și Botoșani, prezente la evenimentul de sâmbătă, și-au luat angajamentul de a sprijini educația, sănătatea și autonomia economică a femeilor și fetelor. Acest club promite să devină o forță motrice în promovarea drepturilor femeilor.

Evenimentul a fost onorat, într-un gest de solidaritate și susținere pentru inițiativa locală, de prezența distinsă a unor personalități marcante precum Carolein Demey, președinta Federației Soroptimist Internațional Europa, Maria Axinte, președinta Uniunii Soroptimist Internațional din România, Mihaela Aquelius - SIE Secretary General, Marie D’Amato Rizzi - delegata ONU din SUA, Felicia Savu - vicepreședintă a Uniunii Soroptimist International din România și responsabilă cu extensia la nivelul Uniunii, Rodica Maciuca - directoare de Programe pe România, Dana Constantinescu, președinta Clubului Soroptimist International Craiova și vicepreședintă la USIR, Nina Smart - delegata ONU din România și guvernatoare în Uniunea României, Elena Savu - SIE scholarship and Mentoring, Ina Dorman – SIE Constitution.

În cadrul întâlnirii de sâmbătă, s-a vorbit despre importanța acestui club internațional și despre planurile de viitor ale oamenilor implicați în proiecte pe plan local. Soroptimist Internațional este o mișcare pentru drepturile femeilor. Cu o istorie ce depășește un secol, Soroptimist International (SI) a fost fondat în 1921, în California, SUA. Misiunea organizației a fost întotdeauna de a crea o rețea globală de femei din diverse domenii, promovând spiritul de serviciu și standarde etice înalte în afaceri și profesii.

 

·        Pentru o lume mai bună pentru femei și fete

În România, prima filială Soroptimist Internațional a fost înființată la Craiova, în 1993, având sprijinul Uniunii Soroptimist Internațional din Danemarca. Astăzi, există opt cluburi SI în țară, iar Clubul Brașov - Club NAȘ a fost membru fondator al Uniunii SI din România.

Având statut consultativ la ONU, Soroptimist Internațional reprezintă o voce puternică pentru drepturile femeilor și fetelor la centrele ONU din New York, Geneva, Viena, Paris, Roma, Nairobi și Bangkok. Cu aproximativ 70.000 de membre în 121 de țări, organizația susține activ drepturile femeilor prin proiecte ce vizează cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU.

Clubul Soroptimist Internațional din Suceava adresează sincere mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți la evenimentul de chartare a noului club, la acest început de drum. „Invităm comunitatea să ni se alăture în misiunea noastră de a crea o lume mai bună pentru femei și fete”, transmit reprezentanții Clubului Soroptimist Internațional din Suceava, club care nu are nici o legătură cu organizațiile înființate de George Soros.