Grefierii suceveni au reluat protestele, așa cum au anunțat, de luni, de la ora 10.00. Activitatea a fost sistată timp de 2 ore, iar noutatea față de vineri este că nu protestează doar grefierii de pe raza Curții de Apel Suceava (cei care lucrează la instanțele de judecată), ci și grefierii de la Parchete (cei care lucrează cu procurorii), inclusiv grefierii de la structurile DNA și DIICOT.  

Protestul personalului auxiliar de specialitate din instanțe constă în întreruperea activității cu publicul și suspendarea ședințelor de judecată.

Principala nemulțumire a grefierilor este legată de faptul că drepturile salariale câștigate în instanță nu sunt plătite.

Motivul acestor forme de protest îl reprezintă concluziile întâlnirii de joi, 7 decembrie 2023, de la sediul Ministerului Finanțelor Publice, la care au participat reprezentanții organizației sindicale a grefierilor și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, în urma căreia ministrul Finanțelor publice a transmis că nu va asigura fondurile pentru plata integrală a salariilor și a tranșelor din hotărârile judecătorești.

Revendicările grefierilor sunt următoarele:

1. plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligații bănești ale angajatorilor;

2. achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023, astfel cum procedează Înalta Curte de Casație și Justiție pentru aparatul propriu;

3. prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru:

- achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative emise în anul 2023;

- achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative emise în anul 2023.