Polițiștii au continuat controalele în trafic în baza Planului de Acțiune dispus pe linie silvică și atrage atenția că numai luni, 15 aprilie, au fost depistate patru transporturi ilegale de cherestea. Ca volum, transporturile nu erau mari, dar fiind vorba de lemn prelucrat, prejudiciile nu sunt tocmai mici. 

Din patru transporturi s-a confiscat cherestea de pe piața neagră în valoare de aproximativ 10.000 de lei. Este încă un exemplu despre cum se fură lemn prin județ, prin transporturi multiple, cu cantități nu foarte mari, dar suficiente cât să facă afacerea profitabilă.

Într-un prim caz, polițiștii Secției Rurale Marginea au oprit pentru control o autoutilitară VW LT, care se deplasa în intersecția dintre DN 17A și drumul județean din comuna Satu Mare. La volan era un bărbat din Frătăuții Noi, care transporta cherestea specia rășinoase, fără a deține documente de proveniență.

După inventarierea realizată la Ocolul Silvic Marginea s-a constatat faptul că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,35 mc de cherestea specia rășinoase, în valoare de aproximativ 3.000 lei.

 

·        Cea mai importantă captură de cherestea, pe o stradă din Suceava 

 

Cea mai importantă captură au realizat-o de această dată polițiștii Secției Burdujeni.

Pe 15 aprilie, la 4.45 dimineața, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni a oprit pentru control, pe strada Gheorghe Doja, autoutilitara marca Mercedes Benz Sprinter, încărcată cu cherestea de esență rășinoase.

La volan era un bărbat din Valea Moldovei, care nu avea nici el acte de proveniență.

În urma controlului autoutilitarei s-a constatat faptul că acesta transporta cantitatea de 4,36 mc cherestea de esență rășinoase, cu o valoare de aproape 4.000 de lei.

Cheresteaua a fost ridicată în vederea confiscării și predată în custodie inginerului silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata.

Alte două capturi de cherestea au fost realizate de polițiștii de la Secția Rurală Gălănești, în cadrul unei acțiuni derulate în noaptea de luni spre marți.

Astfel, la Frătăuții Noi a fost oprită o autoutilitară cu lemne, condusă de un localnic care a prezentat un aviz de însoțire.

Polițiștii au avut însă suspiciuni privind cantitatea transportată, astfel că mașina a fost condusă sub escortă la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui ocol pentru inventarierea materialului lemnos. După măsurători a rezultat că era transportată în plus față de avizul de însoțire prezentat cantitatea de 1,06 mc cherestea rășinoase, în valoare de 950 de lei.

Tot la Frătăuții Noi a fost oprită pentru control și o autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, care transporta 1,95 mc cherestea rășinoase, în valoare de aproape 1.800 de lei, tot fără vreun document de proveniență.

După cum a precizat comisarul-șef Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în toate aceste cazuri șoferii au fost sancționați contravențional, iar cheresteaua a fost confiscată.

Măsuri mai severe de atât nu s-au putut lua deși se observă, cel puțin în două cazuri, că prejudiciul este important. Deși sunt discuții privind scăderea cantității de lemn transportat ilegal pentru care se confiscă mijlocul de transport (cu atât mai mult la cherestea, unde este lemn prelucrat, furtul fiind practic la dublu) deocamdată legislația nu prevede astfel de măsuri la cantități sub 10 mc lemn.