Polițiștii suceveni atrag atenția privind un adevărat val de accidente cu implicarea conducătorilor de mopede care se produc pe șoselele din județ.

Aceștia nu conștientizează sau nu vor să conștientizeze că pentru a conduce un astfel de vehicul este necesară deținerea unui permis de conducere, purtarea unui echipament de protecție și respectarea regulilor elementare de circulație.

”Doar în ultimele 2 zile au fost identificate 6 situații în care conducătorii de mopede au condus vehicule neînmatriculate/neînregistrate, fără permis, sub influența alcoolului, au produs accidente rutiere sau a fost necesară urmărirea în trafic a acestora ca urmare a neopririi la semnalul regulamentar. Toate aceste abateri și aspecte de indisciplină rutieră pun în pericol din păcate viața și sănătatea conducătorilor de mopede, mulți dintre ei tineri, dar generează și un risc rutier sporit pe drumurile publice”, a declarat comisarul-șef Ionuț Epureanu.

Ca exemple, duminică, la Ostra, un echipaj de poliție de la Frasin a efectuat semnal de oprire unui moped pe care se aflau două femei.

Femeia care conducea nu avea vreun act de identitate asupra ei și a fost condusă la sediul Poliției orașului Frasin, pentru a fi audiată și identificată.

S-a stabilit ulterior că mopedul a fost condus de o femeie în vârstă de 43 de ani, din Ostra, care nu are permis de conducere pentru nici o categoria auto. 

La Gura Humorului, un tânăr care conducea un moped nu a oprit la semnalul unui echipaj rutier, fiind blocat ulterior pe o stradă secundară.

Tânărul de 24 de ani nu are permis de conducere și era băut – concentrația în aerul expirat fiind de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Un alt exemplu, un tânăr în vârstă de 22 de ani, din Boroaia, a ajuns la spital după ce a intrat cu mopedul într-un cap de pod. Nici acesta nu are permis de conducere, iar vehiculul pe două roți nu era neînmatriculat.

Sunt doar trei exemple, însă nici unul dintre cei șase nu avea permis de conducere. Trei dintre ei erau și băuți.  

 

·        Precizări importante privind cum pot fi conduse legal mopedele

 

Polițiștii subliniază că în conformitate cu prevederilor Codului Rutier, un scuter (moped) este acel vehicul prevăzut cu două sau trei roți a cărui viteză maximă prin construcție este de cel puțin 25 km/h, însă nu depășește 45 km/h. Scuterul poate fi echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, care are o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc. Pentru a conduce un scuter pe drumurile publice din România legislația în vigoare te obligă să deții permis de conducere, indiferent de categorie.

Cine este prins pe un moped fără permis de conducere are aceeași răspundere penală ca și un conducător de autoturism.

Pot fi conduse fără a avea nevoie de permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h.

Conform legislației rutiere, toate vehiculele a căror viteză maximă constructivă depășește 25 km/h sunt înregistrate ca mopede la primărie și, drept urmare, vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care posedă carnet de conducere.