1.187 de candidați s-au înscris pentru a susține concursul național de titularizare din acest an și pentru a ocupa un post în învățământul preuniversitar fie pe perioadă nedeterminată (ca titular), fie determinată.

Este vorba despre actuali sau viitori profesori care vor o carieră didactică, numărul acesta fiind însemnat mai mare decât cel din 2023, când 917 candidați și-au depus dosarul pentru concurs.

La fel ca în anii anteriori, disciplinele de concurs cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt: învățământ preșcolar (217 candidați), învățământ primar (180), educație fizică și sport (99), limba si literatura română (97), matematica (72), consiliere psihopedagogică (57), limba și literatura engleză (53), biologie (41), geografie (34), istorie (34), psihopedagogie specială (30), religie ortodoxă (26), franceză (20).

Concursul constă în probă practică sau inspecţie specială la clasă şi probă scrisă, potrivit programelor specifice pentru concurs.

Nota obţinută la proba practică sau la inspecţia specială la clasă are o pondere de 25% în media de repartizare. Nota obţinută la proba scrisă are o pondere de 75% în media de repartizare.

Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată.

Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.

Proba scrisă din cadrul examenului național de titularizare 2024 va avea loc pe 17 iulie, iar repartizarea candidaților promovați în ședințe publice va începe pe 1 august. De menţionat este că, şi în acest an se păstrează camerele de supraveghere video în sălile de examen.

Pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Suceava au fost publicate informațiile necesare pentru candidați, la secțiunea Resurse umane.