Pentru unii primari din județul Suceava alegerile din 9 iunie au fost doar o formalitate, iar ei au știut asta. Unii dintre ei au avut doar câte un contracandidat, și acela înscris în cursă fără nici o perspectivă reală de victorie. Nu mai vorbim de zvonurile aproape certe din unele localități rurale, privind contracandidați agreați chiar de primar, din anturajul lor.

 

·        7 primari cu rezultate de peste 90%

 

În 7 comune din județul Suceava, primarii în funcție au câștigat un nou mandat cu peste 90% din voturile valabile.

Îi enumerăm în ordine inversă pe Cristinel-Neculai Bărculescu, la Dolhești (90,24%), Vasile Berariu, la Boroaia (90,76%), Marcela-Elena Bîrsan, primar din nou la Capu Câmpului, cu 91,42%, Gheorghe Lesenciuc, cu 92,97%, primar la Breaza.

Primii trei au fost, tot în ordine descrescătoare, Vasile – Vlăduț Gherman, ales cu 96% la Slatina, Viluț Mezdrea, primar cu 96,46% la Poiana Stampei, iar recordman absolut este primarul din comuna Ciprian Porumbescu, Dumitru Nimițean, cu 97,75%.

 

·        Câștigă mandate cu peste 90%, iar acum a ajuns aproape de 98%. Explicațiile primarului 

Primarul din comuna Ciprian Porumbescu tocmai a câștigat al șaselea mandat, cu impresionantul rezultat de 97,75%.

Contactat de Monitorul de Suceava, primarul Nimițean ne-a spus că este primar din 2004, iar ultimele mandate și le-a adjudecat cu peste 90% din voturi.

Acum 4 ani, de exemplu, a avut 94%.

”Cei care muncesc din prima zi, muncă reală, sunt răsplătiți de cetățeni atunci când vine votul. Cred că despre asta este vorba”, spune primarul Nimițean.

 

·        697 de voturi la... 16

 

Contracandidata sa, Andreea Corsei, de la PNL, a reușit să ia 16 voturi, față de cele 697 ale primarului.

Primarul ne-a declarat despre contracandidata sa că este jurist la Suceava, are ceva terenuri la Ciprian Porumbescu și a candidat și acum 4 ani, cam cu același succes.

La Consiliul Local, primarul în funcție are 10 consilieri din... 11.

Singura care va face opoziție este chiar candidata la postul de primar Andreea Corsei, care pentru consiliul local a luat mai multe voturi.

La Ciprian Porumbescu prezența la vot a fost de 43%, iar 43 de buletine de vot au fost anulate.

 

·        Primarul de oraș cu cel mai mare procent, în ciuda opoziției aparente de pe rețelele de socializare 

 

Și la municipii și orașe sunt primari care au obținut procente impresionante.

Cătălin Coman de la PSD a câștigat la Fălticeni cu 75,11% (8.211), Tomiță Onisii a câștigat în orașul Liteni cu 78%, iar Vasile Iliuț și-a adjudecat un nou mandat la Vicovu de Sus cu aproape 75%.

La capitolul municipii și orașe, recordul este la Salcea, unde primarul Ezekiel Belțic a obținut peste 85% din voturile valabil exprimate.

La Salcea, părea că există o opoziție destul de puternică față de primarul care în 2020 făcea marea surpriză și îl bătea pe Ilie Lungu.

Opoziția de pe rețelele de socializare s-a dovedit a fi însă una subțire numeric.

Opoziția de la Salcea, reprezentată de Mircea Belțic, nu a reușit să treacă de 15% din voturi.