Dangăt de clopote, cântări solemne, mii de pelerini și aproximativ 100 de preoţi din țară și din străinătate, din diaspora, au venit special pentru a participa la pelerinajul de la Sanctuarul Marian din Cacica, desfășurat în zilele de 14 – 15 august 2024.
Un cor format din aproximativ 80 de persoane s-a reunit „în cântși rugăciune” și a adus slavă Sfintei Fecioare Maria, iar peste 80 de voluntari tineri au asigurat buna desfăşurare a pelerinajului.
Pelerinii au trăit momente încărcate de emoţie, în zi de mare sărbătoare. S-au adunat să se închine la Icoana Preacuratei Fecioare Mariași au participat la slujbele celebrate pe parcursul celor două zile de pelerinaj.
Punctul culminant al Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului a fost Sfânta Liturghie de hram, celebrată joi, în jurul orei 11:00, de ÎPS Gergely Kovács, arhiepiscop de Alba Iulia, împreună cu PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, PS Petru Gherghel, episcop emerit, PS Anton Coşa, episcop de Chişinău și un sobor numeros de preoți.
Corul reunit al Decanatului de Bucovina a susținut, la ceas de sărbătoare, cântările solemne, sub atenta îndrumare a profesorului Bronislaw-Anton Babiaş, în calitate de dirijor, din Parohia „Sfântul Ioan Nepomuk” din municipiul Suceava, şi a tânărului organist Daniel Nesimuca, din Parohia Botoşani, student în anul II la Universitatea Naţională de Muzică, Bucureşti, secţia orgă.
Corul a fost format din credincioși din parohiile Cacica, Gura Humorului, Rădăuţi, Siret, Soloneţu Nou, Suceava etc.. Tot în ziua de hram, au avut loc, încă de dimineață, Sfânta Liturghie în limba română, urmată de Sfânta Liturghie greco-catolică, Liturghia în limba maghiară, în limba polonă, în limba germană, la toate participând zeci de credincioși.
Mulți dintre participanții la pelerinajul de la Cacica au venit îmbrăcați în costume populare, purtând în mâini busuioc sau alte buchete de flori. Pe parcursul celor două zile de pelerinaj, unii credincioși au căutat locuri mai umbroase, unde să fie feriți de razele puternice ale soarelui. Alții au ales să stea pe băncile aflate în apropierea bisericii sau pe scaune pliabile aduse de acasă și s-au folosit de umbrele pentru a fi cât de cât feriți de soare. Au fost și pelerini care și-au instalat corturile în apropierea Sanctuarului de la Cacica, unde mai ales copiii au fost protejați de razele fierbinți ale soarelui. Și unii, și alții și-au dorit cu ardoare să participe la toate momentele importante cuprinse în programul pelerinajului de la Sanctuarul Marian din Cacica.
Comentarii