Aproape de finalul Sfintei Liturghii închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, de la Mănăstirea Putna, părintele Constantin Necula, cunoscut publicului mai ales pentru numeroasele sale apariții la conferințe și dezbateri televizate, a transmis credincioșilor prezenți câteva cuvinte.
Un mesaj despre credință, unitate, pace, despre Putna și mai ales despre Maica Domnului, „mama mamelor noastre, fără de care nu suntem nici noi în viață”.
 
„În sobor (nr. soborul care o oficiat liturghia la Putna) au fost și românii de la Cernăuți și cei de dincolo de Prut și cei de dincolo de Carpați, din Transilvania și din Sud și de aci. Suntem toți, pentru că hramul Adormirii Maicii Domnului e hramul României întregi.
 
Hramul acesta ne definește ca oameni, ne apropie de cer prin Maica Domnului și ne apropie prin Maica Domnului de Hristos, care este cerul nostru.
 
(...)
 
Pentru mulți dintre noi Maica Domnului este membru de familie. Nu doar că stă pe perete în icoane, ci stă cu noi. Ne-a ajutat să rămânem sănătoși, să ne creștem copiii, să ne crăpăm cum se cuvine palmele ca să aducem roadă, să gândim în numele ei și să trăim împreună cu ea bucuria împărăției lui Dumnezeu.
 
O spun mereu și nu vreau să se supere nimeni: Maica Domnului împlinește tot ceea ce urăște lumea modernă astăzi la un om -  fecioria, dragostea, lumina, slujirea, această fantastică rezistență la ura lumii, căci sabia care a trecut prin inima ei este ura lumii care a vrut să o deposedeze de iubire.
 
Cum să nu o iubești pe Maica Domnului? (...)
 
Ea naște pacea, deci ea este pace. Ea aduce pacea lui Hristos în mijlocul nostru. Maica Domnului nu e tranzitorie prin Sfânta Scriptură, ci este parte integrantă a tainei întrupării fără de care pacea nu există”, a spus în cuvântul său preotul Necula.
 
 
Cât despre Putna, despre Ștefan cel Mare și despre credința oamenilor de aici, acesta a adăugat: „M-am întrebat deseori de ce Putna, Tismana, Sâmbăta de Sus, Moisei, Nicula, de ce au ele hramul Adormirii Maicii Domnului?
 
De ce suntem așa sensibili la Adormirea Maicii Domnului? Aseară, meditând mai adânc, am înțeles. Pentru că nu există împărăteasă fără curteni, fără oameni care-i stau alături pentru ca lumina lui Hristos venită prin ea în lume, să poată lumina cât mai mulți oameni.
 
Păziți-o pe Maica Domnului! N-o lăsați furată, jignită, călcată în picioare. E Maica lui Dumnezeu, iar prin el e maica noastră. E mama mamelor noastre fără de care nu suntem nici noi în viață.
 
De aceea astăzi v-ați făcut boieri la curtea cerească a lui Ștefan cel Mare. Când ești cu Hristos la masă, ești boier.
 
(...)
 
Adevărata hartă a sufletului românesc trece prin Putna și se așează la judecata lui Hristos în cer. Astăzi bucurați-vă! Boieriți din plin de întâlnirea cu Maica Domnului și cu Vodă Ștefan”.