Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei aduc un omagiu personalității complexe a Reginei Maria a României, anticipând jubileul celor 150 de ani de la naștere, jubileu ce se va serba în 2025, concomitent cu jubileul celor 100 de ani de ființare a Patriarhiei Române.
În acest context aniversar, în cadrul proiectului muzeal Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei se vernisează expoziția Antonelei Corban, „Fragmente de manuscris - Ilustrații inspirate din lucrările Reginei Maria a României”.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au transmis că lucrările expuse în frumoasa clădire a Palatului Dornelor vin ca o însumare a constantelor preocupări artistice și teoretice ale autoarei. „Sunt pasiuni ce au condus, în timp, la un număr de 15 expoziții personale (în țară și în Franța), participări la expoziții de grup și la publicarea a 4 cărți (de istoria, teoria și filosofia artei, la care se adaugă o carte pentru copii)”, spun organizatorii.
Expoziția de la Vatra Dornei este o nouă ocazie prin care autoarea indică spre preocupările artistice ale Reginei Maria și spre lucrările reginei, „ascunse” astăzi într-un număr impresionant de caiete și manuscrise păstrate în muzeele și bibliotecile din țară sau în colecții particulare.
Reluarea, în expoziția pe care o propune Antonela Corban, a temelor, motivelor sau cromaticii prezente în materialele amintite este tocmai ceea ce poate trezi curiozitatea vizitatorului de azi pentru dimensiunea artistică e personalității suveranei.
Expoziția va fi deschisă în perioada octombrie 2024 – martie 2025. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, de la ora 12:00 la ora 16:00. Pentru relații suplimentare și programarea vizitei unor grupuri organizate ce ajung la Vatra Dornei în afara programului afișat, numărul de telefon al Centrului Muzeal din Vatra Dornei este 0744 422 733.
Născută pe 29 octombrie 1875, în Kent, Anglia, în familia regală britanică, prințesa Maria va deveni, prin căsătoria cu Principele Ferdinand al României, principesă de coroană și regină a României. Implicarea sa directă în eforturile diplomatice din timpul marelui război mondial (1914-1918) a avut un rol foarte important pentru realizarea Marii Uniri (1918) și proclamarea Patriarhiei Române (1925).
Comentarii