Centrul municipiului Suceava s-a umplut, vineri, cu mii de oameni care au venit să se bucure de Festivalul Internațional „Obiceiuri de iarnă”. Ediția din acest an a reunit cel mai mare număr de trupe de până acum, fiind prezente 38 de formații, din toate colțurile județului, de la Drăgușeni până la Poiana Stampei, Ostra și Dolhasca, precum și din județul Iași și din Republica Moldova. Gazda care a oferit colaci urătorilor a fost președintele Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan. Acesta a venit împreună cu soția sa, Bianca. De asemenea, au fost prezenți primarul de Suceava, Vasile Rîmbu, deputata PSD de Suceava, Mirela Adomnicăi, secretarul executiv al PSD, Cristian Șologon, și alți oficiali social-democrați.

Parada a fost deschisă de alaiul urătorilor de la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, urmat de formații din Corlata, Zvoriștea, Vama, Cajvana, Mălini, Bogdănești, Hănțești, Udești, Dolhasca, Liteni, Vadu Moldovei, Forăști, Vulturești, Pârteștii de Jos, Preutești, Botoșana, Fântânele, Poiana Stampei, Stroiești, Panaci, Șaru Dornei, Boroaia, Drăgușeni, Cornu Luncii, Bosanci, Șcheia, Ostra, Dolheștii Mici, Păltinoasa, Moara, Volovăț, Slatina, Cucuteni (județul Iași) și Măgdăcești, raionul Criuleni (Republica Moldova).

Căiuți, urși, capre, irozi, dansatori și urători de toate vârstele, plini de vervă, au încântat miile de privitori cu minispectacole pe tot traseul paradei, care a pornit din apropierea Bisericii ”Sfântul Dumitru” până în apropierea magazinului Bucovina.

După paradă, formațiile participante au prezentat spectacolul obiceiurilor de Anul Nou pe scena special amenajată în fața Casei Culturii.

Festivalul Internațional „Obiceiuri de iarnă” face parte din programul „Crăciun în Bucovina”, organizat de Consiliul Județean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina, și reprezintă „un spectacol unic al celor mai frumoase costume, datini și obiceiuri de iarnă din toate vetrele etnofolclorice ale județului, dar și din alte zone”, potrivit administrației județene. „Este o oportunitate de a arăta lumii întregi cât de frumoase, autentice și diversificate sunt datinile și obiceiurile noastre”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gheorghe Șoldan.