Respectând tradiţia locală a satului românesc, la Moldovița au avut loc în această perioadă mai multe manifestări prilejuite de sărbătorile de iarnă.

Într-o atmosferă de basm, cu zăpadă strălucitoare și peisajele montane deosebite, Crăciunul a fost marcat la Moldovița de tradiții și reuniuni familiale, fiind un prilej de a celebra identitatea culturală a regiunii prin obiceiuri vechi păstrate cu sfințenie.

Am aflat de la localnici că la Moldovița sărbătorile de iarnă sunt trăite cu bucurie și mândrie, tradițiile locale fiind reînviate în fiecare an prin evenimente deosebite. „Parada Cailor și a portului popular” a fost un moment emblematic al programului „Sărbători de iarnă în Moldovița”, organizat de Primăria și Consiliul Local al comunei.

 

În prima zi de Crăciun

 

„Parada Cailor și a portului popular” s-a desfășurat pe 25 decembrie 2024, în prima zi de Crăciun, și a adunat iubitori ai tradițiilor, turiști din întreaga țară și localnici mândri de moștenirea lor culturală.

„Caii, frumos împodobiți cu hamuri tradiționale, au simbolizat legătura strânsă dintre om și natură. Atmosfera a fost completată de costumele populare, muzica tradițională și preparatele bucovinene oferite participanților”, au spus organizatorii.

Un moment special al paradei a fost prezența grupului de copii-colindători „Obcina Feredeului” din Paltin, care a prezentat obiceiuri tradiționale de iarnă, personajele fiind urșii, caprele și căiuții. Spectacolul, vibrant și plin de culoare, a readus în prim-plan frumusețea obiceiurilor din Bucovina, impresionând atât localnicii, cât și turiștii, fapt ce i-a bucurat pe organizatori.

 

 „Nunta de Aur”. „Balul gospodarilor”

 

Un alt eveniment deosebit, premierea cuplurilor din comună care au împlinit 50 de ani de căsătorie, a avut loc la Primăria Moldovița. Cuplurile care au ajuns la această impresionantă „Nuntă de Aur” au fost omagiate pentru devotamentul și longevitatea lor. Într-o ceremonie emoționantă, sărbătoriții au primit diplome, flori și daruri simbolice, în semn de respect și recunoștință din partea comunității. Organizatorii spun că acest eveniment scoate în evidență „importanța valorilor familiale și a unității sociale”, contribuind, de asemenea, la spiritul sărbătorilor de iarnă.

„Seara s-a încheiat cu un eveniment plin de energie și voie bună: <Balul Gospodarilor>. Acesta a fost un prilej de a continua celebrarea tradițiilor locale prin muzică live, dansuri populare și preparate autentice bucovinene. Atmosfera festivă a fost întreținută de formația Kompus, care a impresionat audiența cu un repertoriu divers și dinamic. Muzica lor a adus bucurie tuturor generațiilor, transformând balul într-un moment memorabil”, au mai spus organizatorii.

 

Obiceiuri de Anul Nou, pe 31 decembrie

 

Participanții la aceste acțiuni s-au declarant mulțumiți de manifestările organizate în comuna Moldovița, prima zi de Crăciun fiind, de fapt, „o comuniune între trecut și prezent, între tradițiile străvechi și spiritul comunității actuale”.

„Adresăm felicitări autorităților locale, Primăriei și Consiliului Local, sub conducerea domnului primar Alin Boșutar, pentru organizarea impecabilă a evenimentelor și pentru implicarea continuă în păstrarea tradițiilor regiunii”, au transmis participanții.

„Sărbătorile de iarnă din Moldovița” continuă cu prezentarea obiceiurilor de Anul Nou, inclusiv „Banda lui Jianu” și „Mascații”, pe 31 decembrie 2024, la ora 13.00  (în fața Primăriei Moldovița), și se va încheia cu Revelionul în aer liber, cu DJ și foc de artificii, începând cu ora 23.00, în centrul localității.

Scopul acestor frumoase manifestări, au mai transmis organizatorii, este și acela de a reuni cât mai mulți gospodari din comună și fii ai satului, dar mai ales promovarea datinilor și tradiţiilor populare.