52 de copii abandonați, aflați în grija statului, au fost adoptați anul trecut și cresc acum în familii iubitoare, care le oferă dragostea părintească după care au tânjit, unii dintre ei, mulți ani. Față de anul 2023, când s-a încuviințat adopția pentru 48 de copii „ai statului”, sesizăm o creștere a numărului de adopții în anul 2024.

Specialiști din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copului (DGASPC) Suceava - Biroul adopţii şi postadopţii Suceava – ne-au spus că numărul celor care doresc să adopte nu diferă prea mult în ultimii ani, însă numărul copiilor declarați adoptabili a crescut de când s-a modificat legea adopției. „Modificările legislative (simplificarea procedurilor prealabile de declarare a adoptabilității copiilor, stimulentele financiare pentru copiii adoptați cu vârsta peste 3 ani și a grupelor de frați etc.) au determinat o creștere a numărului de copii declarați adoptabili, precum și al adopțiilor naționale”, a explicat șef-serviciu Iuliana Precob – DGASPC Suceava.

 

·        Ideea că o familie își dorește să adopte un copil ”perfect” – un mit

 

Încurajarea adopției naționale, ne-a explicat și consilierul juridic Gabriela Prundel (Biroul adopţii şi postadopţii Suceava), s-a făcut nu doar prin modificarea cadrului legislativ, ci și prin posibilitatea familiilor care adoptă de a vizualiza profilul public. Dorința acestora de a deveni părinți, precum și curajul de a accepta un copil mai mare și care are frați i-au ajutat pe aceștia să-și împlinească visul adoptând mai repede.

Datele statistice arată că în anul 2023 pentru 70 de copii s-a deschis procedura adopției, comparativ că anul 2024, când s-a deschis procedura de adopției pentru 63 de copii. Din cei 63 de copii care se aflau în evidențele DGASPC, 43 de copii au vârsta 0-8 ani și 20 de copii au vârsta peste 10-14 ani și peste 14 ani.

Dacă luăm ca referință anul 2020, când 44 de copii deveneau adoptabili, numărul acestora a variat în următorii ani, după cum urmează: în anul 2021 - 51 de copii au devenit adoptabili, în anul 2022 - 39 de copii au devenit adoptabili, în anul 2023 - 70 de copii au devenit adoptabili, iar în anul 2024 - 63 de copii au devenit adoptabili.

Consilierul juridic Gabriela Prundel ne-a spus că rămâne un mit ideea că o familie își dorește să adopte un copil ”perfect”. „Familiile au prins curaj să adopte copii care au nevoie de un cămin permanent. Au fost familii care au adoptat copii cu deficiențe severe sau cu boli genetice, pentru că au acceptat provocarea și au reușit să considere acel copil al lor. De asemenea, au fost familii care au adoptat trei sau doi frați odată, de pe profilul public, în condițiile în care erau atestați pentru un singur copil - clinic sănătos - cu vârsta 0-3 ani”, explică Gabriela Prundel.

 

·        Numărul adopțiilor de copii din județ de către familii din țară, în creștere

 

Comparativ cu anul 2023, când au fost încredințați în vederea adopției 35 de copii din județ și din țară, în anul 2024 au fost încredințați 44 de copii în vederea adopției. Numărul adopțiilor de copii din județ, de către familii din țară, a crescut de la 1 copil în anul 2023, la 10 copii în anul 2024. Dacă ne raportăm la numărul familiilor atestate în perioada 2020-2024, cifrele arată astfel: în anul 2020 - 36 de familii/persoane atestate; în anul 2021 - 49 de familii/persoane atestate; în anul 2022 - 53 de familii/persoane atestate; în anul 2023 – 37 de familii/persoane atestate; în anul 2024 – 55 de familii/persoane atestate.

Practica demonstrează faptul că o familie care își dorește să adopte are o anumită viziune despre copilul pe care vrea să-l adopte, a mai completat șef-serviciu Iuliana Precob. „Pe parcursul evaluării însă, conștientizează ce copii au nevoie de o familie și nu în ultimul rând conștientizează care sunt copiii care devin adoptabili. Ei înțeleg că nu toți copiii care se află în sistemul de protecție pot deveni adoptabili, deoarece parte din ei se reîntorc în familia biologică sau lărgită”, explică Iuliana Precob.

 

·        Pe 2 iunie se celebrează „curajul și deschiderea părinților care au devenit <Lumea> unui copil adoptabil”

 

Putem concluziona că familiile care au adoptat un copil sau mai mulți copii „sunt ambasadorii promovării adopției”, alături de care se află profesioniștii de la compartimentul adopții, care organizează, anual, la Suceava, Ziua adopției, pe 2 iunie.

Inițiativa de a marca Ziua Națională a adopției s-a născut în anul 2014 și este menită să celebreze familiile care au dorit să ofere șansa unor copii care nu au avut parte de iubire parentală și de un mediu propice pentru dezvoltarea lor psihică, fizică și spirituală să crească într-o familie.
Sunt familiile care au dat la o parte criteriile impuse de ei sau de imaginea copilului ideal și au mărit grupa de vârstă, au trecut peste etnie, au adoptat trei frați, dar cel mai important, au acceptat poveștile copiilor în cele mai multe cazuri, nu simple, de natură medicală sau emoțională, poveste care pentru cei care doresc să adopte un copil mic nu este luată în calcul, deși ea există.

De aceea, DGASPC Suceava, prin Biroul adopţii şi postadopţii, încearcă, an de an, să celebreze și „curajul și deschiderea părinților care au devenit <Lumea> unui copil adoptabil de pe site-ul copiilor greu adoptabil sau, pe scurt, de pe profilul public”.