Viceprimarul Sucevei Dan Ioan Cușnir a continuat joi seria dezvăluirilor despre fostul viceprimar Lucian Harșovschi cu privire la implicarea acestuia și a altor angajați ai Primăriei Suceava în „ingineriile funciare ale bugetarului milionar folosind resurse ale Primăriei Suceava, în timpul programului de lucru”.
Noul episod prezentat de Dan Ioan Cușnir este „despre lăcomie și despre interese personale în detrimentul intereselor comunității – <Mușuroiul> lui Harșovschi”, precum și despre implicarea neamurilor și a cumătriilor din primărie în rezolvarea intereselor personale. Cușnir a arătat că în cartierul Primăverii din Moara, o zonă rezidențială de lux din imediata vecinătate a Sucevei, părinții lui Lucian Harșovschi au devenit proprietarii a 5.007 mp de teren.
„De fapt, Harșovschi Lucian și-a folosit părinții, i-a expus, crezând că se protejează pe el. Asta a cam făcut în perioada în care a fost viceprimar: a folosit oameni și resurse publice în interes personal. Aroganța, tupeul și nerușinarea specifice celor cu un parcurs educațional îndoielnic l-au făcut să se creadă intangibil, deasupra legii și deasupra moralității”, a spus viceprimarul Sucevei. Acesta a prezentat și mai multe fotografii din care, spune el, rezultă clar și fără dubiu faptul că în perioada 2023-2024, fostul viceprimar Lucian Harșovschi a coordonat personal această acțiune, mergând la locația respectivă în timpul programului, cu mașina de la primărie.
„Mai mult decât atât, șeful Serviciului Autorizare Transport Public Local, Marius Botîrcă, coordona și el, tot în timpul programului, tot folosind mașinile Primăriei Suceava, livrările de pământ la „mușuroiul” lui Harșovschi; un mușuroi de 5.007 mp cu o înălțime de 15 m la bază! Harșovschi Lucian știa ce trebuie făcut în astfel de cazuri. Fiind în comisia de urbanism a aprobat taluzurile de 2m înălțime din piatră și plasă pentru o diferență de 3 m la terenul de fotbal din spatele Metro sau la taluzul de pe strada Emil Hosu, dar în cazul parcelelor părinților săi nu l-a interesat. Probabil că s-a grăbit, iar lăcomia duce la grabă, graba duce la greșeli. Mai mult decât atât, extrem de grav este faptul că depunerile de pământ s-au făcut fără să consulte specialiști, fără să se respecte principiul obligatoriu de „depunere în trepte”, rezultând repetate rupturi ale „mușuroiului” lui Harșovschi. Rupturile s-au remediat prin acoperire cu pământ, ce vină au cei care își vor construi case pe „mușuroiul” lui Harșovschi?”, se arată într-un comunicat transmis de Dan Ioan Cușnir.
· Cușnir spune că Lucian Harșovschi „a studiat Ingineria Mediului ca să facă inginerii de mediu”
Viceprimarul Sucevei sesizează faptul că aceste rupturi au dus la ruperea canalizării cartierului Primăverii, ceea ce a dus la contaminări grave ale zonei pârâului Strâmbu și a zonei Vișinia, „contaminări despre care s-a vorbit doar în șoaptă până acum”.
„Ironia sorții face că Harșovschi Lucian a absolvit un master la USV în perioada 2006-2008, printre cele patru module fiind și Ingineria Mediului. Din acest modul de Inginerie a Mediului, Harșovschi Lucian a înțeles că poate să își bată joc de „mediul” de la Moara și să se ocupe de „Inginerie”, de inginerie imobiliară. A studiat Ingineria Mediului ca să facă inginerii de mediu”, a mai transmis Dan Ioan Cușnir.
El spune că având în vedere această situație ar fi mai multe întrebări care trebuie să-și găsească răspunsuri.
„A fost lucrare în regie proprie? Ce calificări are persoana responsabilă în legătură cu lucrări de o asemenea anvergură? Există o evidență a surselor de unde provine materialul depozitat în această zonă? Există un studiu geo? S-au respectat toate dispozițiile legale în legătură cu modificarea morfologiei zonei prin aducerea acestei cantități imense de material? Există o evidență a succesiunii depunerii de material: ce tip este la bază urmat de toate straturile intermediare? Motivația pentru astfel de clarificări este dată de faptul că o succesiune nepotrivită, în special aducerea materialului semiargilos sau argilos în straturile intermediare poate fi sursă de viitoare fracturi sau în general de instabilitate a versantului”, a precizat viceprimarul Sucevei.
În final, el a solicitat un audit al surselor de material adus în zonă, precum și o analiză de structură a noului amplasament, pentru a se vedea ce tip de material a fost adus și în ce succesiune, având în vedere că diferitele tipuri de pământ se comportă diferit la stres, presiune, umiditate, apă. „De exemplu, un strat argilos sau pungi secvențiale argiloase plasate în mix cu alte forme de pământ/depozite pot opri scurgerea apei și astfel rămâne înmagazinată în versant, producând alunecări scăpate de sub control”, a explicat Cușnir.
„Acesta este doar începutul. Nu ne oprim. Sucevenii trebuie să afle adevărul despre cei care în formă continuată s-au ocupat de interesele lor personale și au acționat împotriva intereselor Sucevei și ale sucevenilor. Noi am promis că <Facem Suceava Bine!> Ne vom respecta promisiunile și Jurământul! Am promis! Vom face!”, a încheiat Dan Ioan Cușnir.
Comentarii