Acțiunea de amploare a polițiștilor suceveni pe linie de arme și muniții, care s-a concretizat, miercuri dimineață, în cadrul a 21 de percheziții, a urmărit să ”curețe” zona Mălini de posesorii ilegali de arme de vânătoare.
Astfel, au avut loc percheziții la 21 de persoane, despre care erau date că ar putea deține acasă arme sau alte elemente de muniție, de pe piața neagră.
După acțiune s-a stabilit faptul că din cele 21 de persoane percheziționate, doar una figura ca fiind autorizată să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții pe teritoriul României.
Toate armele identificate, precum și elementele de muniție vor fi supuse unor constatări criminalistice balistice, pentru stabilirea stării de funcționare, principiului de funcționare și a caracteristicilor acestora. De asemenea, expertizele vor arăta și când au fost folosite, dacă au fost folosite.
Ancheta vizează și stabilirea trasabilității armelor ridicate în vederea continuării cercetărilor, adică de unde provin.
Așadar, ancheta este în plină desfășurare și sunt încă multe de stabilit.
Cert este că la percheziții s-au ridicat 20 de arme deținute ilegal (din care 13 letale), dar și peste 220 de trofee de vânătoare. Despre cel puțin o parte dintre cei vizați de percheziții sunt date că făceau și braconaj, evident asta explicând și de ce și-au achiziționat arme de pe piața neagră.
· În cadrul dosarului penal s-a dispus continuarea urmăririi penale față de 14 suspecți
În total, în urma perchezițiilor de miercuri, au fost ridicate 20 de arme, din care 13 arme letale și 7 arme neletale, 11 componente esențiale pentru arme letale, șase dispozitive de diminuare a sunetului, un încărcător destinat armelor letale, trei dispozitive de ochire pe sistem laser, trei lunete, două binocluri, 1.503 elemente de muniție letală de diferite calibre, 111 elemente de muniție neletală, 400 de grame de pulbere neagră, 227 de trofee, o capcană și 30 de articole pirotehnice din categoriile F3 și F4.
În cadrul dosarului penal s-a dispus continuarea urmăririi penale față de 14 suspecți.
Cercetările sunt continuate de polițiștii de la Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Toxice al IPJ Suceava, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.
Pentru a fi eficiente, perchezițiile de miercuri dimineață s-au derulat simultan, cu polițiști din mai multe județe. Pe lângă polițiștii suceveni de la Serviciul Arme, au mai acționat în zona Mălini și polițiștidin cadrul serviciilor arme, explozivi și substanțe periculoase Iași, Bacău, Neamț, Bistrița, Maramureș, precum și luptători ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.
Comentarii