Un adevărat război se poartă pe rețelele de socializare și nu numai, începând de vineri, între asociațiile de protecție a animalelor, susținute de iubitorii de câini, și cei care vor să circule pe străzile Sucevei și a localităților din împrejurimi în siguranță, fără a se teme de haitele de patrupede, unele de talie foarte mare.

Totul a început cu un comunicat al Primăriei Suceava, în care sunt formulate mai multe acuzații, atât la adresa administrațiilor localităților din jur, că nu au adăposturi publice proprii în care să țină câinii fără stăpân, cât și la adresa Asociației ”Un nou început, o nouă viață”, care are adăpost de animale la Berchișești, precum și contracte de prindere a câinilor vagabonzi, cu o bună parte a localităților din jurul Sucevei.

A urmat o postare publică a Roxanei Ciornei, consilier local al municipiului Suceava, reprezentanta asociației de protecție a animalelor Casa lui Patrocle și cea care conduce de fapt adăpostul de câini al Primăriei Suceava, prin oamenii aduși acolo și prin implicare directă în activitățile acestuia. Acuzațiile vizează adăpostul din Berchișești, contractele de capturare cu primăriile și mortalitatea ridicată înregistrată acolo, chiar dacă legal aceasta nu reprezintă o problemă.

”Un adăpost finanțat și susținut din bani publici. Cu siguranță și din donații. Însă, vorbim de grosul banilor, care vin de la primăriile cu care au încheiat contracte de capturare, pe sume între 1000 și 1500 lei pentru fiecare câine capturat. Sute de mii de euro.

Un adăpost care a încheiat contracte cu o serie de UAT-uri din județul Suceava, ba mai mult, au trecut și granițele altor județe. Un adăpost cu o capacitate de cazare limitată. Ca de altfel, orice adăpost din lumea asta.

Un adăpost cu cifre ale mortalității care nu au nevoie de explicații. În 2025 au capturat 517 câini. Și au murit 512 câini. Dintre care, 181 eutanasiați și 331 decese naturale. Vorbim pe cifre oficiale.

Pun pariu că absolut nici o primărie care-i finanțează nu le-a trecut pragul să-i întrebe: ce fac câinii luați din ograda lor, câți au fost adoptați, câți au murit sau câți mai trăiesc. Să vadă pe ce-au cheltuit zeci de mii de euro. Primăriile au nevoie doar de un contract, ca să fie acoperiți de hârtii la controalele DSV-ului și ale Poliției Animalelor. Să se spele pe mâini că sunt în legalitate”, spune Roxana Ciornei, într-o frântură din mesajul publicat online.

Sâmbătă seara, pe pagina SuceavaFail este postată o imagine din dronă cu adăpostul de câini de la Berchișești.

Și deloc întâmplător, tot sâmbătă seara, șeful Poliției Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, cu mașina de serviciu, a fost văzut de mai multe persoane în Berchișești, inclusiv în zona adăpostului de câini al asociației menționate anterior. Nu singur, ci cu unul din administratorii paginii SuceavaFail, Gabriel Petrovici, angajat tot al Primăriei Suceava, în calitate de consilier personal al viceprimarului Dan Cușnir.

Proprietarul adăpostului de câini din Berchișești, Cătălin Țăran, spune că Gabriel Petrovici ar fi fost cel care a survolat cu drona perimetrul adăpostului, agitând animalele și speriind-o inclusiv pe fetița sa, de câțiva anișori, care se afla împreună cu el la ”Imperiul cățeilor”.

Ce fac cei doi angajați ai Primăriei Suceava în timpul lor liber e problema lor, doar că utilizarea mașinii de serviciu pentru o operațiune care ridică multe semne de întrebare nu e deloc în regulă.

Am încercat să obținem răspunsuri și explicații plauzibile de la șeful Poliției Locale, dar din păcate acesta nu a putut fi contactat.

Problema este că administrația suceveană a fost implicată într-un război care nu este al său, ci între asociațiile de câini, pentru principii divergente, bani și acapararea unor zone mai mari de acțiune și influență, fiind folosite pentru asta inclusiv resurse plătite din bani publici.

Ce spune legea despre gestionarea câinilor fără stăpân

 

Conform OUG 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aceștia ”vor fi cazaţi în adăposturile serviciilor pentru gestionarea câinilor fără stăpân, pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare. Populaţia trebuie informată despre existenţa adăpostului, programul de vizitare, posibilitatea de adopţie sau revendicare, prin afişare la sediul adăpostului şi al serviciului specializat.

Câinii bolnavi incurabil sunt eutanasiaţi în termen de 48 de ore de la stabilirea diagnosticului, dacă nu sunt adoptaţi în această perioadă.

Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat.

Eutanasierea câinilor se efectuează numai de către un medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii”.