Adolescenții care ajung la vârsta la care trebuie să aibă carte de identitate sau cei care au nevoie de un nou buletin sunt indirect dirijați să solicite carte electronică de identitate (CEI) sau carte de identitate simplă (CIS) model nou, asemănătoare cu CEI, dar fără preluarea amprentei și cu mai puține facilități pentru titulari. Pe de o parte, termenul de eliberare a cărților de identitate clasice (model 1997), cum au majoritatea românilor, este mult mai lung, de aproximativ 20 de zile lucrătoare, față de două, trei zile pentru CEI. Motivul invocat este lipsa materialelor pentru producerea cărților de identitate clasice, ceea ce va duce și la dispariția lor, într-un termen neprecizat, dar nu foarte îndepărtat.
Pe de altă parte, începând cu data de 1 iulie a.c., și programarea online pentru obținerea buletinului se poate face doar pentru CEI, conform unei informări oficiale făcute de Serviciul de Evidență a Populației Suceava.
Informațiile care ne-au fost furnizate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Suceava arată că din data de 29 mai a.c., de când în municipiul Suceava se pot face cărți electronice de identitate, s-au primit 964 solicitări pentru carte electronică de identitate și un număr mai mult decât dublu, respectiv 2.177 de solicitări, pentru carte de identitate model 1997. Pentru cărți de identitate simple model nou la Suceava nu a fost nici o cerere.
Cartea electronică de identitate este de mărimea unui card bancar, având caracteristici avansate de securitate și anticontrafacere, care permit titularului să facă dovada identității, fizic și în mediul digital, și să acceseze serviciile digitale oferite de autoritățile publice și entitățile private. Poate fi utilizată ca document de călătorie în statele membre UE și în spațiul Schengen. CEI tipărită conține pe față 8 elemente: 1. drapelele Uniunii Europene și României; 2. stema României; 3. datele personale ale titularului; 4. seria actului de identitate; 5. data expirării; 6. numărul CAN (Card Access Number, un număr format din 6 cifre); 7. semnătura olografă a titularului; 8. simbolul „document electronic”, iar pe verso are 4 elemente: 9. cip (mediu electronic de stocare); 10. data emiterii și autoritatea emitentă; 11. fotografia titularului și textul „ROU”; 12. MRZ (Machine Readable Zone), pentru citire optică.
· Datele înscrise în formatul electronic al cărții electronice de identitate
În formatul electronic al CEI se înscriu: datele vizibile pe CEI (nume, prenume, sex, cetățenia, data nașterii, semnătura olografă, CNP), prenumele părinților titularului, locul nașterii titularului, certificate pentru autentificare sau semnătură electronică, imaginea facială, imaginile amprentelor a două degete (există excepții), adresa de domiciliu din România a titularului sau mențiunea ”fără domiciliu în România”, adresa de reședință din România.
Datele biometrice, constând în imaginea facială și amprentele digitale ale titularului, sunt colectate în procesul de emitere a CEI pentru a îmbunătăți securitatea acesteia și a preveni fraudarea identității. Legea stabilește expres că imaginile amprentelor preluate în bazele de date de producție se șterg, prin procedură automată, imediat după ce titularul a intrat în posesia CEI sau la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea actului de identitate. Procedurile de ștergere asigură imposibilitatea recuperării parțiale sau totale a datelor șterse.
Amprentele digitale nu se preiau de la copiii cu vârste între 0 și 12 ani. În cazul lor, CEI se eliberează fără amprente digitale, la fel și în situațiile în care preluarea este imposibilă din punct de vedere fizic.
Cartea electronică de identitate (CEI) conține certificate emise gratuit, de către Ministerul Afacerilor Interne, pentru: autentificare în sistemele informatice ale autorităților române, precum și în cele ale entităților private care oferă acces pe baza CEI; semnătură electronică avansată, valabilă în România și utilizabilă de la momentul eliberării CEI. Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată emis de MAI au aceeași valoare ca documentele semnate olograf.
Datele personale înscrise electronic în CEI sunt protejate prin mecanisme criptografice avansate și nu pot fi modificate. Singura excepție este adresa de domiciliu sau de reședință, care poate fi actualizată doar de către autoritatea competentă, la solicitarea titularului. Pentru a modifica datele personale protejate, este necesară emiterea unei noi cărți electronice de identitate.
Potrivit informațiilor furnizate de guvern, în zona generală a cip-ului, accesul la date este protejat printr-un protocol de securitate împotriva citirii fără acces direct și asigură că datele schimbate cu un cititor de carduri sunt transmise într-o formă criptată.
CEI nu poate fi citită fără știrea titularului, de la distanță. Accesarea datelor se face după citirea optică a datelor din zona MRZ sau introducerea manuală a unui cod. Accesul la amprentele digitale și imaginea facială poate fi obținut doar de autoritățile guvernamentale desemnate (poliție, autorități naționale de securitate, autorități de imigrări).
· Cartea de identitate simplă nu poate fi utilizată ca document de călătorie în afara țării
Cartea de identitate simplă este asemănătoare ca mărime cu CEI. Permite titularului să facă dovada identității pe teritoriul României. Conține aceleași date ca cele vizibile de pe CEI, dar în plus pe verso sunt inscripționate datele privind adresa de domiciliu din România. CIS nu conține date electronice și nu poate fi utilizat ca document de călătorie în afara teritoriului României, nu se poate folosi pentru autentificare în sisteme informatice sau pentru semnarea de documente digitale și nu se eliberează copiilor sub 14 ani.
Cartea electronică de identitate este deocamdată gratuită, gratuitatea se aplică pentru o singură CEI eliberată unei persoane cu vârsta peste 14 ani, până la atingerea țintei de 5 milioane de CEI eliberate. După aceea va costa 67 de lei. CIS costă 38 de lei.
Valabilitate CEI este de 2 ani pentru copiii între 0 și 2 ani și de 4 ani pentru copiii între 2 și 14 ani. După 14 ani, valabilitatea CEI și CIS este de 5 ani între 14 și 18 ani, 10 ani peste vârsta de 18 ani și nelimitată după vârsta de 70 de ani.
Comentarii