Importurile de gaze din Rusia către România vor fi reluate imediat dacă Gazprom reia livările către Europa prin Ucraina, dar volumele vor ajunge la nivelul normal progresiv, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Noi nu puteam estima în acest moment câte gaze vom primi din import, dacă Rusia reia livrările. În orice caz, volumele importate vor fi restabilite progresiv", a spus Rusu.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei cehe a UE a declarat luni că Rusia a promis să restabilească livrările de gaz rusesc către Europa via Ucraina marţi, la ora 08:00 GMT (10:00 ora României).

Vicepreşedintele Gazprom Aleksandr Medvedev a declarat luni, la Bruxelles, că "speră" că livrările de gaz rusesc către Europa vor putea fi reluate marţi, "la 08:00 ora europeană, sau 10:00 ora Moscovei" (09:00 ora României), potrivit AFP.

Rusia a redus, apoi a sistat total, la începutul anului, livrările de gaze către pieţele europene, inclusiv cea românească, prin Ucraina, deoarece Kievul nu a fost de acord cu majorarea semnificativă a preţurilor şi a refuzat să plătească o datorie reclamată de Moscova. Rusia exportă prin Ucraina circa 80% din gazele destinate Europei.