Executivul a transmis sindicatelor, prin Ministerul Muncii, un document în care propune limitarea fondului de salarii în companiile de stat.
"La regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale şi societăţile comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, precum şi filialele acestora, la care în anul 2009 se va înregistra o restrângere a volumului de activitate faţă de realizările anului 2008, fundamentarea fondului de salarii anual şi a câştigului salarial mediu brut lunar ce vor fi prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli va reflecta numai creşterea preţurilor de consum calculată ca medie anuală 2009 faţă de 2008, corespunzător numărului mediu de personal alocat", se arată în documentul guvernamental.
Programul de guvernare definitivat la sfârşitul anului trecut indică pentru 2009 o creştere a câştigului salarial mediu brut de la 1.700 lei pe lună în 2008 la 1.830 lei în 2009.
Limitarea fondului de salarii este argumentată prin "situaţia care se întrevede, de reducere a producţiei, a veniturilor şi a numărului de personal", care vor genera o decorelare a productivităţii muncii cu câştigul mediu salarial în 2009 faţă de realizările anului 2008.
"Măsura urmăreşte conservarea câştigului salarial mediu din 2008, nerealizând o diminuare în real a acestuia", se arată în document.
Guvernul intenţionează totodată ca, în 2009, să majoreze salariile bugetarilor cu un procent calculat numai în funcţie de creşterea prognozată a inflaţiei, majorare care să fie acordată din aprilie, cu posibilitatea unei creşteri suplimentare în ultimele 3 luni ale anului, în raport cu productivitatea muncii.
Propunerea Guvernului prevede ca ajustarea salariilor în sectorul bugetar să fie realizată ţinând cont numai de creşterea prognozată a preţurilor de consum şi să fie aplicată începând cu trimestrul II al anului 2009, iar în a doua parte a acestui an, în funcţie de evoluţia economiei în primele 9 luni, să fie asigurată "o creştere salarială corespunzătoare" cu creşterea productivităţii muncii.
Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, miercuri seara, pentru MEDIAFAX, că propunerea guvernamentală a fost deja înaintată sindicatelor, prin Ministerul Muncii.
În ultimul raport trimestrial din 2008 asupra inflaţiei, Banca Naţională a României a revizuit în uşoară creştere prognozele privind inflaţia în 2008 şi 2009, de la 6,6% la 6,7%, respectiv de la 4,2% la 4,5%, menţionând că scenariile înglobează incertitudini tot mai mari.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au avut, în prima săptămână a lunii ianuarie, o discuţie legată de prognozele macroeconomice pentru 2009, în urma căreia previziunile guvernamentale privind inflaţia medie din acest an au fost revizuite în urcare, de la 5% la 5,3%.
Guvernul mai intenţionează ca, în luna martie 2009, să lanseze scheme de ajutor de stat pentru ocupare şi formare, precum şi scheme de ajutor de minimis în sumă totală de 126,5 milioane euro, fonduri suplimentate cu 15 milioane euro pentru proiecte de susţinere a întreprinderilor şi lucrătorilor.
Alte 35 milioane euro vor fi alocate pentru programe de sprijinire a persoanelor cu venituri reduse.
În document se arată că vor fi luate măsuri de "intervenţie rapidă" în sectoare în care vor fi înregistrate disponibilizări masive, respectiv de cel puţin 500 persoane concediate pe parcursul a patru luni dintr-o întreprindere sau de cel puţin 500 de concedieri într-un interval de nouă luni din întreprinderi mici şi mijlocii.
Revaluarea criteriilor de acordare a pensiilor de invaliditate, pentru evitarea fraudării bugetului de asigurări sociale cu plata unor astfel de pensii în baza unbor dosare neconcludente, modificarea procedurii de creditare a IMM-urilor, printr-un sistem în care creditul pentru crearea unui loc de muncă nu va mai fi dublat de o subvenţie dată pentru ocuparea postului de către o persoană defavorizată şi stimularea şomerilor de a urma programe de formare în meserii solicitate de către angajatori, prin acordarea unei indemnizaţii egale cu jumătate din indicatorul social de referinţă, cu obligaţia ca şomerul să nu refuze angajarea, sunt alte măsuri propuse de Guvern pentru acest an.
Comentarii